vineri, 7 octombrie 2022

Ctitori de neam. Dascăli de ieri și de azi, vol. IV, 2022

    Articolele acestui volum sunt picături de bucurie, mulțumire și clipe de mângâiere care vin de peste ani.

Cele 64 de medalioane, prezente în acest volum, sunt un bun cu valoare sacramentală pentru viața românilor din sud-estul Transilvaniei.

*

Recenzia cărții

Director, prof. Cosmina Maria NAN

„Volumul este coordonat de prof. Elena Mîndru, inspector școlar pentru învățământul primar-câtă strădanie, inițiativă, perseverență, determinare de a reliefa munca, activitatea, urmele, trecerea, importanța unor oameni care s-au făcut „ctitori de neam”: „Eu mi-am dorit să rămân elev în fiecare zi a vieții mele și dascălii au continuat să-mi fie colegii, învățători și profesori, colaboratori de-a lungul timpului, adevărați ctitori de neam, iar acest volum rămâne un omagiu adus memoriei lor peste ani” mărturisește domnia sa; ca să nu se aștearnă neuitarea, ar spune cronicarii noștri. Volumul devine astfel, cu certitudinea consecvenței, un proiect de suflet al doamnei inspector Elena Mândru, proiect care a debutat în 2011, continuând în 2012, respectiv 2017. Autenticul își găsește trăinicia în perseverența acestor gesturi. Mulțumim, doamna inspector Elena Mîndru!

Culegerea computerizată a fost realizată de prof. învățământ primar Carmen Elena Braic; tipul acesta de muncă e îmbrăcat în răbdare, abilități digitale, claritate și viziunea unui tot unitar.

Corectura s-a realizat sub ochiul unui profesor de limba și literatura română deosebit, Carmen Mariana Bucur, fiică de Om și Ctitor de neam.

Grafica volumului aparține Cosminei Marcela Oltean. O grafică excepțională, care se strecoară miniatural în paginile cărții.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare.

Cartea aceasta se deschide cu o dedicație: „Dedicăm cuvinte de suflet dascălilor care au semănat lumină pe aceste meleaguri. Izvoare de minuni rămâneți prin vreme!”

Urmează un cuminte și cald Cuvânt de binecuvântare al Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Condeiul care a scris în suflete.

E secondat de cuvânt înainte al Inspectorului Școlar General Adjunct Cristinel Fănel Glodeanu, care se deschide cu o propoziție sub zodia afirmativului fără ezitare Cadrul didactic dedicat și implicat este întotdeauna un ctitor de neam.

Și un Cuvânt-Interviu ipotetic, intitulat sugestiv Arta de a fi profesor în care doamna inspector Elena Mândru analizează calitățile dascălului, dinspre personal spre general și invers, cu îndemnul adresat tinerilor ce ne urmează, într-o percepție intimă, electrizantă: „Nu uitați niciun moment că sunteți profesori și că ați ales să influențați destine!”

Portrete în lumină, portrete în sepia... 64 de dascăli, 64 de medalioane, 64 de oameni cu majusculă valorică inerentă, sute de gânduri, exponențial sporite la sute, mii de gânduri neobosite, într-un album idiomatic al sentimentelor. 14, ca într-o poveste apostolică au plecat, au devenit lumini în stele sau poate stele de lumină, alții sunt printre noi. Să-i prețuim, să le spunem cât de mult înseamnă, pentru acel „încă” al fiecăruia dintre noi. Să le spunem că fără ei lumea ar fi fost mult mai săracă în cunoștințe, în sentimente, în deveniri, ca într-o fântână din care dacă nu scoți apă, nu sporește!

Câtă emoție vibrează în paginile acestei cărți: e o carte cu dragoste, un rețetar sufletesc al profesiei noastre!

 







































































Pagină realizată de ASOCIAȚIA ÎNVĂȚĂTORILOR HARGHITENI, preluată de pe https://www.facebook.com/asociatia.invatatorilorharghiteni



Niciun comentariu: