duminică, 10 decembrie 2023

NE PLACE ȘAHUL, cel mai cunoscut sport al minții!

 MOTO: 

        „Șahul este totul:  artă, știință și sport!“ (Anatoly Karpov)

1. SCURT ISTORIC AL JOCULUI DE ȘAH


    Se spune că începuturile jocului de șah s-ar afla între secolele III-VI, în țări precum India, Persia și China. Prin secolul VII, jocul s-a răspândit în Orientul Apropiat, Africa de Nord, Bizanț, Italia, Europa de Est și Spania. 
    În Evul Mediu, șahul era considerat de nobili un joc de elită. Șahul modern a apărut prin secolul al XVI-lea, în Spania, Franța, Anglia, ceva mai târziu în Rusia. De aici, din Rusia, au provenit cei mai mulți campioni mondiali de șah. (Sursa Wikiedia)

2. BENEFICIILE PRACTICĂRII JOCULUI DE ȘAH

    Șahul este un „sport al minții”, ceea ce înseamnă că este bun atât pentru adulți, cât și pentru copii. În lumea de astăzi, șahul îmbunătățește capacitatea de atentie a copiilor și îi învață să rămână concentrați pentru mai mult timp, îi învață să își asume riscuri și să aibă încredere în ei, să aibă inițiativă și să devină personalități active și optimiste.
 Jocul de șah îmbunătăţeşte memoria, dezvoltă logica, observaţia şi analiza, capacitatea de concentrare și planificare.
Șahul oferă o alternativă de petrecere a timpului liber, singur sau cu prietenii. Reprezintă o punte între oameni și îi poate încuraja să petreacă mai puțin timp utilizând mijloacele electronice.

3. JOCUL DE ȘAH, OPȚIONAL ÎN PROGRAMA ȘCOLARĂ

    Programul Național EDUCAȚIE PRIN ȘAH, promovat de Federația Română de Șah, își propune introducerea șahului în școlile publice din România, ca obiect de studiu opțional.
    De altfel, introducerea șahului chiar ca materie obligatorie de studiu în școli este și pe lista de priorități a Parlamentului European, încă din 2011. În 37 de țări din lume, șahul este predat în școli ca materie principală.

4. OLIMPIADA NAȚIONALĂ A SPORTULUI ȘCOLAR LA ȘAH, 2023-2024

    Etapa zonală

    Vineri 08. 12. 2023, Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Toplița, a organizat etapa zonală a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la Șah.
    Și în acest an școlar competiția de șah a fost individuală, separat fete și băieți atât la gimnaziu cât și la liceu.
    În urma desfășurării competiției, eleva Moldovan Denisa-Maria din clasa a V-a a obținut locul I, respectiv eleva Danciu-Măcicășan Gabriela-Maria din clasa a VII-a a obținut locul al II-lea. Cele două eleve vor reprezenta liceul nostru la etapa județeană, care va avea loc la Odorheiul Secuiesc, în luna ianuarie 2024.
    Felicitări tuturor elevilor participanți în această etapă!
    Mult succes elevilor în etapa județeană!







TEXT ȘI FOTO:
Profesor BOGDAN - IONUȚ PULHAC

    5. MOMENTE DIN POVESTEA JOCULUI DE ȘAH, LA SUBCETATE

    Zilele trecute, două eleve din echipa de șah a Liceului „Miron Cristea” din Subcetate participantă la etapa zonală a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la Șah, s-au clasat pe locul I și II, urmare a stimulării intersului elevilor pentru acest sport al minții, stimulare venită din partea școlii.
    Ar fi interesant să putem face, în acest context, un istoric al preocupărilor pentru acest joc la Subcetate.
    Ceea ce eu cunosc este că un suflu înnoitor a adus în liceu, respectiv în localitate, profesorul de matematică EMIL DIȚU, absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și trimis, prin repartiție ministerială, la Liceul teoretic din Subcetate, în anul 1965.

    

    Pasionat de șah, profesorul a incitat, cultivat și stimulat curiozitatea și interesul elevilor pentru acest sport al minții, i-a învățat și provocat la partide de șah în timpul liber și al vacanțelor. Între elevii cu preocupări și înclinații în acest domeniu, pasionați și performanți, ne amintim de RODICA-VIORICA MORAR, căs. PĂSTOREL, absolventă a anului 1971, care a participat la campionate naționale și după absolvirea liceului, fiind apreciată de însăși maestra sportului românesc în șah ELISABETA POLIHRONIADE.
    A crescut și interesul cadrelor didactice care căutau soluții a alunga monotonia vieții rurale. Se juca șah la școală, la clubul Căminului Cultural, ba chiar și la „o cafea”... S-a creat o adevărată emolație în jurul profesorului Dițu, care organiza competiții la nivel de școală, în care „maestrul” juca simultan cu mai mulți parteneri.
    Mi-amintesc că în tristul deceniu de austeritate al anilor 80 colegii mei, cadre didactice la Liceul din Subcetate - EMIL DIȚU, NICOLAE POPA, VASILE DOBREAN, MARIAN DINU, TRAIAN MUSCĂ, AUREL MÂNDRU, VALER HURUBĂ - erau în permanentă competiție.
    Microbul șahului s-a transmis și în rândul elevilor. Îmi amintesc cum unii erau atât de pasionați încât tot timpul liber, implicit pauzele dintre ore, îl consacrau șahului. Amintesc doar trei dintre elevi: DORIN-VASILE-IULIU COTFAS, CIPRIAN ZAIȚ, DANIEL DIȚU.
    A fost perioada când și eu am învățat elemente primare ale jocului de șah, solicitată de fiul meu, spre a-i fi partener de „antrenament”. Trebuiau gasite soluții a petrece timpul în perioadele în care zilnic se faceau pauze de curent electric la lăsarea serii, fără radio, televizor, fără posibilitate de a citi... când nici nu visam la telefon mobil, tabletă, internet...
    În vara acestui an, în 19 august, cu ocazia zilelor localității Subcetate, s-au organizat și Campionatele de sah și table, la sediul Căminului Cultural Subcetate.
Octogenarul Profesor Emil Dițu s-a clasificat pe locul I.
    Felicitări organizatorilor, participanților și profesorului care a ținut flacăra vie pentru acest sport al minții în acești aproape 60 de ani!
    Felicitări conducerii liceului, profesorilor implicați în Programul Național EDUCAȚIE PRIN ȘAH, promovat de Federația Română de Șah!

  https://viatalasubcetate.blogspot.com/2023/08/19-20-august-2023-zilele-comunei.html

Profesor pensionar DOINA DOBREANU

 

 

 

2 comentarii:

Mircea NISTOR spunea...

Nu uitați cu au mai fost și alte ediții ale campionatului de șah comunal ! Astfel într-un an am ieșit și eu "campion pe sate" la egalitate și mare luptă cu șeful de post, Dan Juverdeanu ! Vremuri ...

Doinița-Ana Dobrean spunea...

Felicitări, Mircea Nistor! Felicitări, Dan Juverdeanu! Mulțumim pentru completări! Desigur, au fost multe competiții de șah, dar nu aveam cum sa știu despre întreaga și complexa activitate de-a lungul timpului, eu nefiind pasionată de acest sport/ joc. Cert este că jocul a fost practicat la Subcetate și are istoria sa, Intentia mea este de a-i provoca pe cunoscători să povestească pe această temă, cu scopul de a trezi interesul tinerilor pentru acest sport al minții. In anii de studii la UBB din Cluj-Napoca aveam o colegă, Margareta Mureșan, membră a lotului național de șah, pentru care aveam o mare admirație.