luni, 20 iunie 2022

Proiectul județean BUCURIA POVEȘTILOR, la SUBCETATE

 Prof. înv. preșcolar Urzică Viorica

Liceul „Miron Cristea” Subcetate, Grădinița ,,Piticot”

   La Subcetate, „Bucuria poveștilor” a fost într-adevăr o bucurie. Am primit cu brațele deschise această provocare și am pornit la drum.

    În NOIEMBRIE 2021, am avut prima întâlnire cu educatoarele, am conceput Planul de lectură comun și am lansat on-line proiectul într-o întâlnire virtuală cu părinții. Astfel, fiecare părinte și-a amenajat acasă propria Insulă de lectură. În cele trei grupe, spațiul destinat cărților și cititului a fost amenajat cât mai atractiv de către cele trei educatoare din școala noastră.







    La realizarea Insulei de lectură din grupa „Iepurașilor”, grupă pe care o conduc, s-a implicat toată familia mea: soțul mi-a confecționat și mi-a prins pe perete o bară metalică, fetița a decupat și a lipit literele alese cu grijă de mine din oferta online, am cumpărat o perdea, două instalații luminoase și un covoraș-puzzle din spumă. Apelul copiilor l-am făcut printr-o poezioară pe care aceștia au învățat-o cu ușurință:

                  „Când luminițele se-aprind                  

                   Acestea vor să dea de veste,

                   Că-n grupa noastră de copii

                   Urmează ORA DE POVESTE”

    De asemenea, am încheiat un parteneriat cu Biblioteca școlară, însă, din cauza lucrărilor care se efectuează în școala noastră, am desfășurat doar două activități în Bibliotecă, în celelalte d-na bibliotecară a fost invitata noastră în Grădina de lectură a grădiniței.

„Locul nostru „magic” de pe holul Căminului Cultural s-a transformat rapid într-un punct de atracție: am pus o băncuță căreia i-am tăiat picioarele, am vopsit-o împreună cu un raft, am pus un gărduț, câteva cărți și multă curiozitate. Dimineața la sosire ori la plecarea copiilor sau atunci când aveau un răgaz, copiii explorau cărțile puse la dispoziție. Pentru început, invitații au fost cei din incintă: d-na îngrijitoare, profesorul de sprijin, studentele care au făcut practică la noi.

      În DECEMBRIE, am donat grupei mele 4 cărți care îl au ca protagonist pe Micul Prinț, personajul principal din proiectul cu același nume de pe platforma eTwinning în care suntem implicați , și ca prim invitat am avut-o pe d-na directoare  Anișoara Balog căreia i-a plăcut atât de mult atmosfera creată de copii încât a repetat această experiență, de această dată în Grădina de lectură, cu toți copiii din grădiniță. Au început să curgă invitații și să crească entuziasmul. D-l director, d-l profesor de religie, d-na director adjunct, d-na învățătoare a clasei a IV-a, d-na asistentă medicală și mulți alții au răspuns invitației noastre. Banca de resurse ne-a fost de un real sprijin: am ascultat povestea „Iepurilă și prima ninsoare” citită atât de frumos de d-na Mihaela Suciu , apoi am pictat și noi primii fulgi de nea, am citit povestea „Visând la zăpadă”, apoi ne-am jucat jocul online de pe platforma Learnningapps creat de d-na Mariana Vrabie. Mulțumim doamnelor!



    Tot în decembrie, în jurul bradului, am depănat cele mai haioase povești cu Moș Crăciun.

    În IANUARIE 2022, am primit cu entuziasm o sponsorizare: 7 cărți cartonate din seria Lama Lama care au făcut deliciul micilor cititori. Ziua Culturii a fost o zi deosebită, sărbătorită cu bucurie de copii. Rutina de lectură pe scări a fost o activitate pe placul copiilor; ei asociau ziua în care pictam cu ziua cititului pe scări (iată și un avantaj al mutării noastre, fiindcă la vechea grădiniță nu aveam scări).

    Povestea „Mănușa” și prima noastră încercare de dramatizare a fost o reușită; am  declarat „Mănușa” POVESTEA SĂPTĂMÂNII deoarece am repetat-o iar și iar, la cererea copiilor.









   În FEBRUARIE, mare ne-a fost bucuria când Editura Bookzone ne-a trimis un pachet cu 25 de cărți. Astfel, ne-a fost mai ușor să sărbătorim Ziua Națională a Lecturii.

    Ziua Internațională a Cititului Împreună a fost o zi plină de activități de lectură (doar e o singură dată pe an):

    - de la ora 9, elevii din clasa a IV-a ne-au citit online povestea „Un loris pe nume Doris”;

  - de la ora 10, tot într-o întâlnire online, ne-am întâlnit cei aproximativ 500 de copii si 55 de cadre didactice implicați în proiectul ,,Micul Prinț” de pe platforma eTwinning, pentru a asculta un scurt fragment din poveste;

    - de la ora 12, d-na bibliotecară a fost invitata noastră în Grădina de lectură unde am ascultat cu totii ,,Lama Lama citește”.

    O altă activitate deosebită din luna februarie a fost Ziua siguranței pe internet în care d-l profesor de fizică și informatică ne-a citit o poveste, am explicat regulile pe înțelesul copiilor, apoi am colorat imagini reprezentative.









     În luna MARTIE am sărbătorit 100 de zile de grădiniță și am adunat într-o carte virtuală creată în Storyjumper, 100 de fotografii din cele mai frumoase activități „Bucuria poveștilor”.

    „Carte-mărțișor” a fost activitatea prin care părinții și comunitatea ne-au dăruit 30 de cărți. Și Asociația Ovidiu.ro a contribuit la îmbogățirea bibliotecii ca urmare a participării noastre în Proiectul „Citește-mi 100 de povești” și cursul „Magia lecturii”.



      În luna APRILIE, de Ziua Cărților pentru Copii, am avut-o invitată pe doamna psiholog Ionela Tudor care ne-a făcut o prezentare a cărților proprii și ne-a citit povestea „Adevărata poveste a lui Bau-bau”. Topul cărților preferate a fost o activitate grea deoarece au fost multe cărți preferate și toate meritau un loc pe podium.

      Cea mai frumoasă activitate a lunii MAI a fost „Toată școala citește”; în ziua stabilită, la ora stabilită, fiecare clasă a citit povestea preferată, ca într-o mare rugăciune.

      În luna IUNIE am fost nevoiți să renunțăm la Gradina de lectură (era nevoie de accesul la scenă) dar ne-am mutat activitățile afară; doar vremea ne-a putut opri din a nu citi.

    Ca beneficii ale derulării acestui proiect pot sa va spun următoarele:

- copiii și-au dezvoltat competențe de comunicare și sociale, și-au dezvoltat vocabularul, imaginația, au învățat cuvinte și expresii noi, au devenit mai curioși și au pus multe întrebări, au învățat să-și gestioneze mai bine emoțiile;

- fiecare grupă are acum propria Insulă de lectură amenajată atractiv, dotată corespunzător temei;

- biblioteca grădiniței s-a îmbogățit cu multe cărți;

- educatoarele au fost interesate să se  perfecționeze participând la cursuri și webinarii destinate lecturii;

- marea parte a părinților a participat la atelierele de lectură atât online cât și fizic, și-au amenajat propriile Insule de lectură acasă și au postat frecvent pe pagina de facebook a grupei;

- comunitatea și colegii  au apreciat acest proiect și s-au implicat în desfășurarea activităților.

      Îmi închei mereu prezentările legate de acest proiect cu motto-ul ,„Cărțile îți dau aripi”. Deși uneori timizi și nu în cele mai bune condiții, cred cu tărie că la Subcetate aripile sunt deschise, gata de zbor în Lumea Cărților. Cu siguranță, experiența dobândită și baza materiala acumulată ne vor da ZBOR ÎNALT în anul ce urmează.

 







 

 

 

 

Niciun comentariu: