miercuri, 1 iunie 2022

Imn închinat copilului și copilăriei, la Subcetate - 1 iunie 2022

    Spectacol artistic prezentat de ALEXANDRA HANGA, clasa a X-a și       ANDRA MARC, clasa a VII-a

 1. SOACRA CU TREI NURORI, dramatizare după povestea lui ION CREANGĂ

Spectacol pus în scenă de trupa de teatru GAUDIUMART, a Liceului Miron Cristea. Coordonator: profesor DANIELA BUZILĂ





Nora I: DALIA MUSCĂ
















Nora II: ALIS MOLDOVAN


Soacra: DENISA FLAȘ








Nora III: ALEXANDRA CIUBÂCĂ






Distribuția:

Soacra:   DENISA FLAȘ, clasa a X-a
Nurorile: DALIA MUSCĂ, clasa a VII-a
              ALIS MOLDOVAN, clasa a X-a
              ALEXANDRA CIUBÂCĂ, clasa a X-a
Feciorii: DARIUS COTFAS, clasa a VIII-a
             ALEXANDRU VÂLCAN, clasa a VIII-a
             IOANA PLAI, clasa a VII-a
Nuntași: ANDREEA CIUBÂCĂ, clasa a X-a
             ANDRA MARC, clasa a VIII-a
             IONELA DRAGOMIR, clasa a VII-A
             RĂZVAN DOBREAN, clasa a V-a

2. GRUPUL FOLK ÎN DAR, cu un colaj de cântece de petrecere. Conducător: profesor DANIELA BUZILĂ






Victor Hugo spunea: „Fericirea supremă a vieții este convingerea ca suntem iubiți". Aceste cuvinte nu sunt îndeajuns pentru a ne arăta fericirea și mulțumirea față de publicul iubitor pe care l-am avut în data de 1 iunie sau Ziua Copilului, o zi foarte specială pentru fiecare dintre noi. Ziua Copilului este o sărbătoare care ne îndeamnă să ne minunăm şi să ne bucurăm de fiecare zi şi clipă a vieţii, precum cei mici. Să sărbătorim alături de frații, părinții, vecinii și prietenii noştri şi să ne lasăm inspiraţi de bucuria lucrurilor simple sau, cel puțin, să nu uităm de copilul din sufletul nostru. Așa am sărbătorit noi la Subcetate, la Căminul Cultural, în cadrul unui spectacol dedicat acestei zile importante.

După mai multe momente frumoase, încărcate cu emoție, precum un simpozion, dansuri și cântece populare, scenete si muzică instrumentală, la sfârșit, a urmat momentul grupului folk al Liceului "Miron Cristea" Subcetate, Grupul Folk în Dar, un moment cu cântece de petrecere, dar care totodată a reflectat și viziunea unor oameni asupra lumii, cântece încărcate profund de emoție. Cu Grupul Folk în Dar mulți dintre noi am crescut și ne-am dezvoltat datorită pasiunii și implicării doamnei profesor Daniela Buzilă. Spun cu certitudine acest lucru, fiind membră încă de la înființarea acestuia, în urmă cu 6 ani… E mult sau puțin? Depinde din ce perspectivă privești. Am crescut, am învățat tehnici și cântece noi, dar, cel mai important, am perseverat în fiecare zi, ajungând astfel până în momentul de față, fiind o familie în care foarte mulți elevi din liceul nostru și nu numai își doresc să ajungă.

În acest moment, cuvântul de ordine pentru voi, cei care ne-ați fost public azi, și nu numai, care ne-ați susținut întotdeauna, este recunoștința. Acum, recunoștința noastră se materializează într-un "MULȚUMIM" uriaș, în spatele căruia stau inimile noastre bătând la un ison și amplificându-i tăria. Pentru tot ce ați făcut pentru noi în această zi specială și pentru tot ce faceți pentru noi in fiecare zi, vă mulțumim, vă iubim, vă purtăm in inimi.. Azi, mâine, mereu! ALEXANDRA HANGA


Foto: prof. Doina Dobreanu




    OPINIILE UNUI SPECTATOR (Despre feedback):

    SOACRA CU TREI NURORI a fost un spectacol de teatru de mult așteptat la Subcetate, ca o întoarcere la normalitate, un spectacol emoționant și captivant, prin complexitatea sa: textul narativ al poveștii lui Ion Creangă, dramatizat prin concentrarea și esențializarea momentelor acțiunii, a fost susținut prin decor adecvat mediului rustic arhaic, prin mișcare scenică firească și relaxată, prin dezinvoltura dialogului interpreților și prin suportul folcloric.
    Mi s-a părut inspirată viziunea de a introduce în demersul artistic al spectacolului cântece populare precum doina și bocetul, cu tematică adecvată, pentru fundalul muzical, ca și încercarea fericită de a pune în scenă secvențe din alaiul nunții tradiționale românești, cu strigături pentru mireasă și mire (culese din Subcetate), și jocuri bătrânești locale, precum ștraierul și învârtita.
    Felicitări doamnei profesoare pentru regie și originalitatea de viziune, felicitări elevilor interpreți din trupa de teatru GAUDIUMART, o trupă cu o oarecare tradiție în liceu, deși membrii ei sunt în permanentă schimbare.
   Spectacolul SOACRA CU TREI NURORI s-a dovedit a fi o reușită în activitatea de învățare multidisciplinară, prin care elevilor li se deschid perspective spre cunoașterea specificului operei literare a marelui nostru povestitor Ion Creangă, dar și a folclorului românesc - componente esențiale ale identității noastre culturale.
    Strădania și implicarea elevilor in realizarea acestui spectacolul ar fi meritat un public mai numeros... De sperat este ca la viitoarea reprezentație sala de spectacole a Căminului Cultural să fie arhiplină. Ce altă susținere pot aștepta acești copii/ tineri pentru entuziasmul specific vârstei lor decât bucuria de a fi împreună, materializată prin zâmbete, îmbrățișări și aplauze? 
                                    Profesor Doina Dobreanu




























Niciun comentariu: