vineri, 28 noiembrie 2014

ZIUA NAȚIONALĂ 2014, LA SUBCETATE

LA CEAS ANIVERSAR

«A vorbi despre limba română este ca o duminică...» (N. Stănescu)

«Capul plecat sabia nu-l taie, dar…nici soarele nu-l vede» spune un vechi proverb care pare să reverbereze în continuu în sufetul neamului românesc, sfâşiat în lupta dintre resemnarea ciobănaşului mioritic în faţa destinului implacabil, pe de o parte, şi jertfa supremă a creatorului renăscând în opera sa întru lumină, pe de altă parte.
Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să ne gândim la strămoşi ca la nişte pietre de temelie ce susţin verticalitatea propriei fiinţe, ca la nişte rădăcini viguroase de care ne leagă, asemeni unor fire nevăzute, limba română.
Strămoşii şi limba română sunt cuvintele – nucleu ale acestui 1 Decembrie 2014, noi fiind mesagerii strămoşilor noştri: Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Ienăchiţă Văcărescu şi mulţi alţii.
Geniu lingvistic fără tăgadă, Nichita Stănescu ne propunea într-una din glosele sale:
Ca să poţi să te fii, stai locului şi sfinţeşte-l, iar în călătorie trimite-ţi numai ochiul. Vai de cel ce se odihneşte la umbra copacului sădit de strămoşul altuia! Lasă-te ars de soare, dacă n-ai moştenit vreo umbră de arbore! Sădeşte-te tu însuţi dacă nu s-a sădit pentru tine!
Fii strămoş, dacă n-ai avut norocul să fii strănepot!”
(Nichita Stănescu, Glose, Respirări)
Cred că nu e niciodată prea târziu să „ştergi colbul de pe cronice bătrâne” pentru a reînvia principii etice universale după care să-ţi ghidezi viaţa în acest prea grăbit secol XXI, aşadar vă invităm să meditaţi asupra celui mai frumos testament al literaturii române, adresat nouă tuturor:

„Urmaşilor mei Văcăreşti
Las vouă moştenire
Creşterea limbei româneşti
Ş-a patriei cinstire”

Astfel rostea cu secole în urmă Ienăchiţă Văcărescu evidenţiind două valori fără de care orice individ al acestui popor va fi condamnat la întuneric: PATRIA şi LIMBA ROMÂNĂ.
Este cu atât mai importantă reiterarea acestor valori, fără teama de a cădea în desuetudine, cu cât „fractura” între generaţii se produce la un interval din ce în ce mai scurt, iar cuvinte ca naţional, istorie, patriotism, tind să devină anacronice. Astfel că rolul nostru de dascăli şi/sau cel de părinţi este acela de a ţine vie legătura dintre strămoş şi strănepot.

                          Prof. Ionela Ramona Moldovan


  


Corul, consus de prof. TEODORA SUCIU, a interpretat cântecele: 
 1. Frați români!
 2. Veniți, români, la Alba iar!
 3. Veniți, români, din lumea întreagă!
 4. Veniți, români, să cerem dreptul!

Ziua de 1 Decembrie a fost o zi magică, care ne va rămâne de neuitat. Pentru această sărbătoare, la școală am pregătit scurte scenete, poezii și cântece. Cel mai emoționant moment a fost pentru mine acela în care am recitat poezia "În limba ta", de Grigore Vieru. Am învățat multe citate frumoase despre țară, limbă, popor, între care și acesta: "a vorbi despre limba română este ca si cum ai vorbi despre duminică!"

Apoi, la Toplița, am urmărit spectacolul dedicat Zilei Naționale a României, finalizat cu un joc fantastic de artificii. Patka Andreea, VIII AUn popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții”. N.IORGA


Noi suntem, sau am fost,unul din puținele neamuri europene care am experimentat contemplația prin suferință”. MIRCEA ELIADE


„Naționalitatea și limba sunt mai scumpe decât libertatea, căci libertatea pierdutăse poate recâștiga, dar naționalitatea niciodată.” GEORGE BARIȚIU
La 1 Decembrie, Ziua Națională a României, s-a organizat o serbare școlară foarte frumoasă, la care au participat elevi din toate clasele: unii, îmbrăcați în costume tradiționale, au recitat poezii, au interpretat cântece patriotice și scenete, au dansat; alții au participat doar ca spectatori. Părinții și profesorii erau foarte fericiți, mândri cu copiii lor.

Serbarea,frumoasă și interesantă, ne-a bucurat pe toți. Aurel Dan Dobrean, VIII B
De n-aș fi om, aș vrea să fiu tricolor uitat în Munții Apuseni”. ADRIAN PĂUNESCUPentru mine, serbarea de la școală de 1 Decembrie a fost o scânteie care a aprins în sufletele noastre bucuria și mândria că suntem români și că aparținem României. Bianca
Am sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei la școală, împreună cu profesorii și toți elevii. Mie mi-a placut acest eveniment deoarece am simtit emoții puternice recitand poezia „Noi” de Octavian Goga, împreună cu colega mea, Raluca Adriana Pop. M-a cuprins bucuria și entuziasmul văzând atâția elevi îmbracati în portul traditional, cu zambetul pe buze.

A fost un eveniment minunat, la care au participat elevi din toate clasele,  care au cântat cântece patriotice sau au recitat poezii minunate. Gabriela Dobrean, VIII A.

Ziua de 1 Decembrie a fost, la Liceul ,,Miron Cristea” Subcetate, foarte frumoasă. De dimineață, împreună cu colegii mei, am contribuit la decorarea cabinetului de franceză, spre bucuria doamnei diriginte Ramona Moldovan.

Copiii din toate clasele, îmbrăcați în portul strămoșesc și cu tricolorul în piept, au cântat cântece patriotice şi au recitat poezii. Momentul meu preferat a fost cel în care a cântat corul şcolii, condus de domnişoara profesoară Teodora Suciu. Totul era foarte frumos, plin de spirit românesc şi magie.

Anca-Alexandra Natea, VIII A Niciun comentariu: