miercuri, 11 septembrie 2019

Şcoala de vară de la Liceul „Miron Cristea”, Subcetate, ediţia a V-a, 2019


În săptămâna 2-5 august, la Liceul „Miron Cristea” din Subcetate s-a desfăşurat o şcoală de vară, iar copiii implicaţi au avut parte de activităţi interesante şi multe surprize. Activitatea s-a concretizat în urma unui parteneriat între Asociația “Trelex Roumanie”, reprezentată de Danielle Ernst şi Liceul ,,Miron Cristea” Subcetate, reprezentat de conducerea liceului şi 7 cadre didactice: Anişoara Balog, Vasile Dobrean, Sanda Vodă, Bogdan Pulhac, Daniela Buzilă, Anna Maria Keresztes şi Ana Aurelia Rotaru. Fiecare dintre profesorii amintiţi au participat la organizarea activităţilor din cele 5 zile. Alături de acest proiect au fost Asociaţia învăţătorilor harghiteni, reprezentată de prof. Elena Mândru, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei şi Protopopiatul Ortodox Călimani.
Demn de menţionat este faptul că Asociația elveţiană “Trelex Roumanie” sprijină de mulţi ani diferite activităţi educaţionale din Harghita şi mai ales din zona Topliţa-Gălăuţaş-Subcetate. La Gălăuţaş a finanţat, la începutul anilor 2000, deschiderea cabinetului stomatologic, în care de mult timp nu mai activează un medic de specialitate. De asemenea, asociaţia sprijină anual un număr de elevi şi studenţi cu situaţie financiară precară, dar cu rezultate deosebite la învăţătură. Pentru asta, Danielle Ernst revine în zonă cel puţin o dată pe an.
Proiectul de faţă, sponsorizat de asociaţia elveţiană, s-a adresat unui număr de 15 elevi din familii cu probleme sociale sau cu o situaţie financiară precară şi unui număr de 10 elevi voluntari care au contribuit la derularea activităţilor de la şcoală de vară. Prin participarea la acest proiect, copiii au învăţat prin joc să-şi dezvolte aptitudini de inter-relaţionare şi comunicare, au avut ocazia de a-şi face prieteni şi de a vedea locuri noi. Activităţile de la şcoală de vară au fost gândite astfel încât să răspundă curiozităţii copiilor şi nevoilor vârstei într-un mod în care să rămână apropiaţi de şcoală, ba chiar să-şi consolideze legătura cu aceasta. „Esența proiectului a fost socializarea, prin adaptare la celălalt, prin respectarea regulilor de grup. Copiii învață să descopere împreună, să comunice, să se organizeze, să respecte reguli, să avanseze propuneri, să aibă încredere în sine și, mai ales, să se bucure împreună. Experiențele de grup încheagă prietenii, dărâmă barierele prejudecăților, dau naștere la solidarități și adaptări la situații sociale în miniatură. Printr-un astfel de proiect școala devine un altfel de loc pentru o altfel de învățare în această perioadă. A fost o nouă experiență din viața de școlar”, afirmau organizatorii.
Majoritatea activităţilor s-au desfăşurat la liceu. Prin jocurile de cunoaştere şi autocunoaştere la care au participat în prima parte a zilelor de luni şi marţi, coordonaţi de absolventul Viorel Moldovan, copiii şi-au activat sau consolidat potenţialul creativ, încrederea de sine şi comportamentul în societate.
Luni au mai luat parte la o activitate mai mult decât interesantă. Alături de prof. Anna Maria Keresztes aceştia au realizat o serie de experimente în laboratorul de chimie al liceului. În câteva experimente aparent simple, ei au putut vedea atât bazele teoretice ale acestei discipline cât şi toată frumuseţea ce stă în spatele teoriei.






Marţi au învăţat câteva tehnici de prim ajutor de la asist. Maria Frăsinaru, informaţii utile despre situaţiile de urgenţă şi regulile de folosire a numărului unic de urgenţă 112, de la prof. Sanda Vodă şi câteva idei despre supravieţuirea în condiţii dificile cu stud. Cosmin Bordea (Academia Forţelor Terestre, Sibiu).




Miercuri a fost zi de excursie. Elevii au vizitat obiective turistice din localități precum Lacu Roșu, Piatra Neamț, Târgu Neamț, Poiana Largului şi Borsec. Joi au fost la cinematograful Călimani şi la Cascada cu apă termală din Topliţa.  







  













   
Ultima zi a şcolii de vară au petrecut-o la liceu, cu activităţi precum karaoke, dans şi momente de folk alături de prof. Daniela Buzilă şi Bogdan Pulhac. La final participanţii au împătăşit impresii ale celor 5 zile pline de activităţi interesante şi utile pentru ei.








Cosmina Marcela OLTEAN











Niciun comentariu: