vineri, 5 aprilie 2019

„Dineu cu proști” – o lecţie despre greşeala de a judeca după aparenţe


 

Seara de 3 aprilie a fost o seară dedicată teatrului, artei actorului şi publicului, a fost seara premierei piesei „Dineu cu proști”, prezentată în varianta propusă de Teatrul „Ludicus” Topliţa, cu o regie şi o scenografie originale. După 6 luni de muncă şi pregătiri, tinerii actori s-au prezentat impecabil şi de data aceasta, cea mai bună dovadă a acestui fapt fiind reacţia publicului, care a fost absorbit de lumea personajelor lui Veber, lume în care s-a simţit foarte bine. Evenimentul teatral marca „Ludicus” a creat o atmosferă caldă, pozitivă, a adus zâmbete pe chipuri şi a atras mii de aplauze. Cu această premieră, „Ludicus” ne-a reamintit că suntem norocoşi să avem o trupă de teatru care produce evenimente teatrale de înaltă calitate. Să nu uităm că data de 27 martie a fost Ziua Mondială a Teatrului, zi pe care Teatrul „Ludicus” a ales să o sărbătorească alături de public prin această premieră.


 

Veber şi „dineul”

Francis Veber (n. 28 iulie 1937), dramaturg, regizor și producător francez, este cunoscut pentru comediile de succes pe care le-a scris, precum Capra, Dineu cu proști, Jucăria sau Buddy Buddy. Majoritatea scenariilor sale au fost destinate adaptării lor ca producții teatrale, cum e cazul piesei „Dineu cu proști”. Această experiență și-a pus amprenta asupra carierei cinematografice a dramaturgului, procesul de creare a filmelor lui fiind foarte asemănător cu procesul de montare a unei opere teatrale. Talentul de scriitor vine din familie, tatăl lui fiind jurnalist, iar mama romancieră.

„Dineu cu proști” („Le dîner de cons”) este o comedie cultă, cu note de umor, dramă şi consistența psihologică, scrisă în anul 1993, ulterior adaptată pentru cinema în 1998.

Pierre Brochant, editor parisian, se pregătea să plece la săptămânalul Dineu cu proști, unde toți oamenii de afaceri importanți din capitala Franței veneau însoțiți de câte un prost pe care îl luau în derâdere. Editorul pregătise un prost campion mondial, dar planurile îi sunt date peste cap de o criză de sciatică. Când crede că nimic mai rău nu se poate întâmpla, soția sa, Christine, îl părăsește, făcându-i loc asociatei domnului Brochant, Marlène Sasseur. De aici pornesc toate încurcăturile şi situaţiile comice. Sigur că are situaţia sub control, editorului Brochant nu i-ar trece prin cap că urmează să primească o lecţie tocmai de la cel pe care-l considera inferior.

Premiera lucrării ca piesă de teatru a avut loc în data de 18 Septembrie 1993, la Teatrul de Varietăți din Paris, sub direcțiunea artistică a regizorului Pierre Mondy, fiind jucată de aceeași distribuție până în 1996. Piesa a fost jucată la nivel internațional de peste 10.000 de ori.
 

Teatrul „Ludicus” despre piesă şi personaje

Cel mai important lucru pe care l-am învățat din această piesă e că în orice persoană există puțină prostie, cu toate că nu toți „proștii” își dau seama de lucrul acesta. (Matei Straia/François Pignon)

Cred că rolul lui Pierre este unul dintre cele mai grele roluri pe care am avut ocazia să le interpretez, deoarece abordează o paletă largă de trăiri și are un comportament impulsiv... „Dineu cu proști” este cu adevărat o comedie de excepție, în care umorul se împletește cu tema psihologică a piesei. Subiectele abordate de către Francis Veber sunt cât se poate de actuale, subiectul principal fiind „judecarea unei cărți după copertă”.

Consider că, alături de colegii din echipa de producție și din distribuție, am reușit să rezonăm cu piesa și cu personajele, venind în fața dumneavoastră pentru a încerca să vă desprindem puţin de cotidian. (David Bordea/Pierre Brochant)

Christine este doamna care deține totul pentru a impresiona, dar decide să nu o facă. Aceasta este femeia ambiguă care știe să profite de avantajele căsătoriei cu editorul infidel... (Andrea Patka/Christine Brochant)

Marlène este o fire spirituală cu un temperament coleric. Ea cade în plasa exagerării comicului deoarece ochii ei s-au gândit să se odihnească tocmai pe priveliștea oferită de bărbatul unei alte femei.(Lorena Cotfas/Marlène Sasseur)

 „Dineu cu proști” - o piesă despre oameni, făcută cu oameni, care are ca temă „prostia”. Comedie lui Veber e una bine construită, alertă, vie şi comică. Consistența psihologică a piesei face ca spectacolul să fie pe gustul tuturor. (Daniela Buzilă, regizor artistic

 



Activităţi teatrale viitoare pe scena Casei de Cultură Topliţa

Lunile aprilie şi mai se anunţă bogate în activităţi teatrale, întrucât Casa de Cultură Topliţa va găzdui în perioada următoare mai multe reprezentaţii teatrale, precum şi anualul Festival de Teatru Şcolar.

 După această premieră despre care am vorbit pe larg, publicul iubitor de teatru din Topliţa şi împrejurimi va putea lua parte la reprezentaţia „Noaptea ursului” de Ignacio del Moral, în regia lui Nicolae Cristache. Spectacolul este susţinut de studenţi în anul III la Artele spectacolului - Licenţă ai Universităţii de Arte Teatrale din Târgu-Mureş, care în perioada 1-8 aprilie desfăşoară un turneu naţional ce cuprinde oraşele Alba Iulia, Braşov, Sfântu Gheorghe, Bacău şi Topliţa. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, iar după reprezentaţie, tinerii actori şi profesorii invită publicul la o sesiune de discuţii.

Următorul eveniment este o nouă ediţie a Festivalului-Concurs de Teatru Şcolar, organizat la Casa de Cultură în perioada 15-18 aprilie. Festivalul se adresează tuturor elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal din zona de nord a judeţului Harghita şi încurajează stimularea creativităţii, a imaginaţiei şi dezinvoltura în exprimare.

În 16 mai, Teatrul T.a.C.T. Sighişoara ajunge la Topliţa cu două piese. „Corbul şi vulpea”, spectacol pentru copii adaptat de Eugen Pădureanu după Jean de la Fontaine, începe la ora 11.00 la Casa de Cultură, iar biletul în valoare de 7lei se poate achiziţiona de la Centrul de Informare Turistică Topliţa. Apoi seara, de la ora 19.00, Teatrul T.a.C.T. Sighişoara prezintă piesa „Prah”, după Gyorgy Spiro, în regia lui Cristian Ioan. Piesa vorbeşte despre „sărăcia cronică” a unor oameni care nu-şi pot depăşi condiţia, oricât ar încerca. La această piesă, valoarea biletului e de 25lei. Mai multe detalii despre toate evenimentele teatrale viitorare se găsesc online pe pagina „Casa de Cultură Topliţa”.

 

Text şi foto: Cosmina Marcela OLTEAN

 

 

 

 

Niciun comentariu: