vineri, 14 septembrie 2018

A treia şi ultima reprezentaţie a piesei “Bani din cer”, la Casa de Cultură din Gheorgheni, într-o seară de neuitat

   

    Miercuri seara (12 sept. 2018) am luat parte la un moment artistic de o înaltă calitate: cea de-a treia reprezentaţie a piesei “Bani din cer”, prezentată de Teatrul “Ludicus”, Topliţa la Casa de Cultură din Gheorgheni, Harghita. În acest demers, Teatrul “Ludicus” a fost sprijinit ca de obicei de Casa de Cultură Topliţa, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, de Casa de Cultură şi Consiliul Local Gheorgheni, reprezentat de domnul Teodor Dobrean, cel care a lansat invitaţia către trupa de teatru. Domnul Teodor Dobrean, implicat în organizare, mărturisea că încurajează şi sprijină activităţile culturale de acest gen şi că şi-ar dori noi astfel de colaborări care să ducă la evenimente culturale de calitate pentru publicul din Gheorgheni.

Tinerii actori au reuşit prin talentul, implicarea şi marea lor pasiune pentru teatru, să ne transpună în lumea personajelor create de Ray Cooney şi să ne facă să trăim întâmplarile odată cu acestea. Ca de fiecare dată, răspunzătoare de regia artistică a fost prof. Daniela Buzilă, de regia tehnică s-a ocupat David Bordea, coordonator şi fondator al trupei de teatru, iar distribuţia a fost alcătuită din Lorena Cotfas (Jane Perkins), David Bordea (Henry Perkins), Matei Straia (Vic Johnson), Andrea Patka (Betty Johnson), Bogdan Techeş (Sergent Slater), Viorel Moldovan (Detectiv Davenport) şi Florin Rugină, care şi-a făcut debutul odată cu reprezentaţia de la Gheorgheni, a apărut în rolul taximetristului, rol care în cadrul primelor două reprezentaţii i-a revenit lui George Balog.
    Piesa „Bani din cer” a scriitorului Ray Cooney este o comedie bulevardieră în care răsturnările de situaţie, încărcătura de minciuni, acumularea de personaje - surpriză, rafinamentul comicului de limbaj, contrastul dintre adevărata faţă a protagoniştilor şi ceea ce se consideră ei a fi, multitudinea de tipologii – toate converg spre o succesiune ameţitoare de situaţii comice. Protagoniştii piesei, doamna şi domnul Perkins, trăiesc visul oricărui om de rând: acela de a se elibera de condiţia modestă şi de a avea şansa unei vieţi aventuroase şi lipsită de griji, dar situaţia nu evoluează cum şi-ar dori aceştia.

     Nu am putut să nu observ faptul că Teatrul “Ludicus” se prezintă de fiecare dată impecabil în ceea ce priveşte costumele şi decorul. Despre decor am aflat că este realizat de recuziteri voluntari care activează la Casa de Cultură din Topliţa, din bugetul instituţiei deja menţionate.

     Cei peste 300 de spectatori au privit cu interes evoluţia poveştii şi s-au amuzat la diferitele situaţii comice, arătându-şi apoi mulţumirea şi aprecierea faţă de prestaţia actorilor şi faţă de momentul artistic prin mii de aplauze zgomotoase. În calitate de spectator pot spune că tinerii actori le-au meritat din plin, pentru faptul că ne-au oferit o seară memorabilă şi pentru faptul că fac foarte bine ceea ce fac. Însă nu doar publicul a plecat acasă cu amintiri frumoase, ci şi actorii, care s-au declarat fericiţi şi multumiţi de întâlnirea cu publicul din Gheorgheni şi de modul cum acesta a primit ceea ce ei au oferit.

    “Cu reprezentaţia de la Gheorgheni am marcat începutul stagiunii 2018-2019. Publicul de aici a fost foarte cald şi receptiv, lucru pentru care îi mulţumim. Doresc să mulţumesc d-lui Teodor Dobrean pentru invitaţie, d-lui Albu István, manager al Teatrului Figura şi totodată Casei de Cultură Topliţa şi C.N.I.P.T. pentru susţinere. Vă aşteptăm la următoarele spectacole din cadrul stagiunii!”, afirma David Bordea.

    “A fost minunat! De fapt mie mi se pare incredibilă fiecare reprezentaţie pentru că iubesc atât de mult piesa aceasta. Totuşi, sentimentele de azi au fost altele. Am avut încredere că totul o să fie bine. Publicul mi-a plăcut. De data aceasta a fost alcătuit din mulţi tineri şi am simţit că le-a plăcut mult ce-am făcut”, spunea Lorena Cotfas. “Am trăit un sentiment nou odată cu a treia reprezentaţie, pe care nu l-am mai simţit înainte. În mintea mea revenea mereu gândul că asta e ultima dată când jucăm Bani din cer”, mărturisea cu emoţie Andrea Patka.







    Piesa “Bani din cer” a fost prezentată în premieră la Casa de Cultură din Topliţa, în luna martie a.c. şi a adunat 420 de spectatori, apoi la Căminul Cultural din Subcetate în iunie, unde s-au ocupat 120 de locuri din cele 180. Actorii spun că la Gheorgheni am asistat la ultima reprezentaţie a piesei, iar activitatea lor viitoare se va rări pentru că unii dintre ei încep curând primul an de facultate, iar alţii clasa a XII-a. Vom mai avea totuşi ocazia să-i vedem, cu siguranţă. Felicitări şi multă baftă fiecăruia.

Text şi foto: Cosmina Marcela OLTEAN


Niciun comentariu: