duminică, 27 mai 2018

În oglindă, trei promoții: 1988. 2008 și 2018Mesajul elevilor clasei a XI-a

Dragi absolvenți ai anului 2018!
       
Iată-ne astăzi împreună în aceeași clipă unică. În fiecare început de vară, lumea școlilor trăiește o astfel de clipă. Și totuși, pentru absolvenți și pentru viitori absolvenți clipa este unică.
Aș putea continua în aceeași notă delicată, aș putea să vă vorbesc despre cât de repede au zburat acești ani, aș putea să vă subliniez faptul că au fost unii dintre cei mai frumoși ani ai voștri, aș putea dramatiza momentul, dar nu am s-o fac, pentru că toate acestea sunt clișee.
Astăzi, am să vă vorbesc despre ceva actual. Am să vă vorbesc despre normalitate, despre granițele și capcanele acesteia. Societatea noastră s-a transformat radical în ultimii ani. Normalul a devenit plictisitor, aparent. Toată lumea încearcă să iasă din tipare, să se afirme prin diferite căi, să se integreze în noua societate creată de social media.
Ce înseamnă adaptarea la societate? Normalitatea este de fapt o convenție și se definește prin raportarea la o normă și de fapt la ceea ce face majoritatea. Ne trăim viețile încercând să corespundem, să ne integram, să fim așa cum își dorește societatea să fim. 
Acum ceva timp am dat peste o poveste interesantă pe internet și aș vrea să v-o spun și vouă. Era vorba despre o persoană ce reflecta asupra vieții sale:
„În primul rând, muream să-mi termin liceul și să merg la facultate, apoi muream să termin facultatea și să muncesc, apoi muream să mă căsătoresc și să am copii, apoi muream să mă pensionez. Și acum mor. Și dintr-odată am realizat că am uitat să trăiesc.”
Noi învățăm să ne condiționăm existența în funcție de frica de pedeapsă și dorința de recompensă.
Ne străduim toată viața sa fim normali, să „pozăm” în familia perfectă, să dăm bine in fața celorlalți pentru că de fapt asta este scopul existenței, nu? Să lăsăm în urmă un copil și o casă pentru că „așa se face”.
Poze, poze, poze... instantanee pe care le înrămăm și le punem prin casă ca să ne aducem aminte că de fapt noi suntem fericiți și că am trăit momente frumoase. Da, momente în care am simțit împlinirea pentru că am făcut ceea ce „trebuie”, ceea ce vrea societatea de la noi si nu mai contează faptul ca ne-am sacrificat identitatea si posibilitățile nelimitate ale eu-lui nostru ca să ne integrăm într-o societate care, în spatele instantaneelor, este măcinată de frică, frustrare, furie, ură...
Aceasta este o radiografie mai mult sau mai puțin exactă a societății de astăzi.
Întreabă-te dacă este ok pentru tine viața pe care o trăiești? Te simți bine cu adevărat? Existența ta este una în care bucuria de a trăi te însoțește? Sau de fapt te minți pe tine și îi minți și pe ceilalți și ești de fapt nefericit? Ți-ai schimba viața, dar îți este frică sau simți că-ți lipsește curajul?
Oricare ar fi răspunsurile, acceptă-le. Apoi fii conștient de faptul ca viața ta este rezultatul alegerilor pe care le-ai făcut până în acest moment și că în orice clipă poți decide altfel.
Îndrăznește să te descoperi, să fii tu însuți si să trăiești în acord cu tot ceea ce este mai frumos în tine! Ai dreptul sa fii liber de orice condiționare și ai dreptul sa trăiești așa cum îți dorești – nu cum doresc alții pentru tine.
Sper că v-am inspirat.
Iar acestea fiind zise, colectivul clasei a XI-a vă dorește succes pe viitor și baftă la examen!
Dar, acesta este doar pachetul standard de urări.
Sincer, noi vă dorim să aveți parte de cât mai multe experiențe frumoase, să reușiți în viață și să realizați tot ce v-ați propus, să treceți cu bine peste provocări și să vă descoperiți pe voi înșivă, să vă dezvoltați ca persoane. Iar, cel mai important, să vă trăiți viața din plin, nu pe fugă!
Mulțumesc că m-ați ascultat!
Lorena Cotfas, clasa a XI-a

După 10 ani , din nou la școală!Absolvenții anului 1988, după 30 de ani
Niciun comentariu: