vineri, 1 septembrie 2017

Ziua Limbii Române: 31 august 2017MOTO:

„Dă-ne-o, Doamne, și astăzi
și mâine,
ține-i cumpăna înaltă și vie,
naște-i clipă și crește-i vecie!”  (Marica Valentin) 

Versuri închinate Limbii Române, de Valentin Marica

„Limbă Română, Limbă Română

dacă nu ai pune-n brațele crucilor
zori și vin,
cum aș putea alege
mierea din pelin?
Dacă nu ai pune
tăcere-n asfințit, 
cum s-ar închide ochiul pătimit?
Ești vuiet, ești mir, ești cărare,
pe toate le legi în iertare.

Dă-ne-o, Doamne, și astăzi

și mâine,
ține-i cumpăna înaltă și vie,
naște-i clipă și crește-i vecie!Cer și pământ,

adânc purpuriu,
frământ,
somn și nesomn,
vaiet și șoaptă, 
ochi și gură ce-așteaptă
bobul
din ciuturi prelins;
sabia ce-n luptă a–nvins.
                                  

Ziua Limbii Române la Biblioteca Municipală din Topliţa

Cosmina Marcela Oltean

După-amiaza de 31 august a fost dedicată şi la Topliţa unei manifestări de Ziua Limbii Române, organizată la Biblioteca Municipală George Sbârcea de conducerea acesteia şi cu sprijinul necondiţionat al doamnelor bibliotecare.


Începând cu orele 15, participanţii la eveniment au putut urmări prezentarea Limba română între trecut şi viitor. Invitaţii manifestării au fost prof. Ilie Şandru şi autoarele Maria Mărginean şi Doina Cotfas. A luat întâi cuvântul prof. Ilie Şandru, care a vorbit despre Rolul literaturii în conservarea limbii române. În opinia d-lui Şandru limba noastră română este o limbă sfântă care exprimă spiritul naţional. Dl. profesor a dorit să accentueze importanta legătură dintre limbă şi literatură, dar şi relaţia de reciprocitate dintre cele două. Literatura se află în serviciul limbii, iar limba în serviciul literaturii. Pe parcursul discursului, dl. Şandru a făcut trimitere şi la vorbele unor importanţi oameni de litere cu care se mândreşte cultura românescă. Astfel a ţinut să-l citeze pe Mihail Kogălniceanu, care considera că un popor se întinde până unde se întinde limba lui, sau pe Liviu Rebreanu care credea cu tărie că la baza limbii române literare stă limba ţăranului român, concept pe care l-a susţinut chiar din momentul intrării sale în Academia Română. Un mare inovator al limbii române a fost şi poetul Mihai Eminescu. Până la el se vorbea şi se scria într-un fel, iar de la el încoace limba română s-a schimbat considerabil, sublinia dl. profesor.
Manifestarea a continuat cu prezentarea mai multor poeme din cărţi semnate de Maria Mărginean şi Doina Cotfas. Pe rând, autoarele au recitat câteva versuri din creaţia proprie şi au vorbit audienţei despre motivele care le-au determinat să înceapă să scrie. Cele două autoare au căutat în poezie un refugiu, dar şi o cale de exteriorizare şi materializare a unor gânduri şi sentimente. Evenimentul s-a încheiat cu un moment aniversar: un an de la lansarea revistei Toplitera. După cum afirma şi dna Viorica Lazăr, redactorul-şef al publicaţiei şi moderatoarea manifestării, revista Toplitera are menirea de a anima spiritele în ceea ce priveşte literatura locală, de a promova scriitorii din zona Topliţei, dar mai ales de a încuraja tinerii să scrie şi să contribuie la conţinutul publicaţiei.Niciun comentariu: