luni, 9 iunie 2014

Meșteșuguri artistice și tradiționale




Continuând cu munca şi anul acesta, câţiva membrii ai cercului nostru de pictură de icoane pe sticlă „Sfântul Evanghelist Luca” de la Liceul Miron Cristrea Subcetate au participat la Olimpiada „Meșteșuguri artistice și tradiționale”, etapa județeană, 2014, ediția a XIX-a, desfăşurată în Miercurea-Ciuc. Lucrările noastre au fost expuse la Centrul Cultural „Miron Cristea” al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
După multe ore de muncă, multă răbdare, multă perseverenţă, iubire faţă de ceea ce lucrăm şi credinţă, joi, 15 mai, am pornit, împreună cu domnul profesor de religie Dragoş Cojocar, spre locul unde avea să aibă loc festivitatea de premiere a acestei olimpiade. În cadrul acesteia efortul nostru a fost apreciat şi răsplătit, obţinând numai locurile I si II.
Aici am renunţat la hainele noastre obişnuite şi am purtat cu mândrie şi respect portul nostru popular de la Subcetate pentru că acesta reprezintă atât atât de bine arta tradiţională.
Pe lânga icoanele expuse, cercul nostru a mai prezentat câteva ouă încondeiate în mod traditional. Eleva Ana-Maria Maxim, îndrumată de doamna învăţătoare Ileana Todor, a interpretat un cântec religios, dezvăluindu-şi încă o dată darul pe care i l-a dat Dumnezeu.
Înainte de festivitatea de premiere, copiii de la Centrul Cultural „Miron Cristea” au realizat o frumoasă scenetă cu privire la viaţa împăratului Contantin Brâncoveanu şi a fiilor săi, amintindu-ne că acesta este anul omagial al Sfinţilor Brâncoveni.
A fost o experienţă minunată şi de-abia aştept să particip şi anul viitor.
Andreea-Raluca Natea, clasa a X-a A


   Icoana este o fereastră spre cer... Am apreciat de la început iniţiativa domnului profesor Dragoş Cojocar de a crea un cerc de pictură, deoarece am vizitat atelierul în care pictează maicile de mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Izvorul Mureş şi am fost impresionată de ceea ce făceau acolo, iar de atunci am început şi eu să pictez, iar treptat am făcut icoane din ce în ce mai dificile. Anul acesta am participat a doua oară la Olimpiada de meşteşuguri artistice şi tradiţionale, care s-a desfăşurat la Miercurea-Ciuc, la centrul cultural „Miron Cristea”, unde, la fel ca şi anul trecut, am obţinut multe premii. Apreciez foarte mult atmosfera de la centru şi îmi place să văd cum se străduiesc acei copii minunaţi să facă ceea ce le place. Voi participa mereu cu drag la această olimpiadă, pentru că, pentru mine cercul de pictură reprezintă un loc în care mă simt bine, un loc special şi sunt foarte împlinită că reuşesc să pictez icoane.
 Bianca-Andreea Dobrean, clasa a IX-a A


Participanţii liceului nostru la Olimpiadă:

Muscă Adriana-Sebastiana (clasa a XII-a A)- locul I
Cotfas Andreea-Roxana (clasa a XI-a)- locul I
Moldovan Marina-Ioana (clasa a XI-a)- locul I
Natea Andreea-Raluca (clasa a X-a A)- locul I

Baciu Cosmin-Petru (clasa a X-a A)- locul II
Bot Andreea-Lavinia (clasa a IX-a A)- locul I
Dobrean Ana-Alexandra (clasa a IX-a A)- locul I
Dobrean Bianca-Andreea (clasa a IX-a A)- locul I
Urzică Bianca (clasa a IX-a A)-locul II

Dobrean Gabriela-Vasilica (clasa a VII-a A)- locul I
      Lung Ana-Maria (clasa a VII-a)- locul II






Niciun comentariu: