sâmbătă, 2 iunie 2012

SFÂRȘIT DE ȘCOALĂ - Lyceum, an XVI, 2012, nr. 2 (71)


SFÂRȘITUL ANULUI ȘCOLAR 2011-2012

1.Ultimul clopoțel, la Subcetate: 1 iunie 2012   

    Școala este un alt spațiu sacru, o altă catedrală în care știința, spiritul și educația devin starea de ființare, în care gândurile și cuvintele își lasă libere puterile sacre și încântă, farmecă și transformă omul în ființă cerească, în ființă creatoare cu destin spiritual etern.
    Dragi absolvenți, în cei doisprezece ani de școală ne-ați fermecat cu inocența copilăriei, cu vigoarea tinereții, ne-ați învățat că lumea este frumoasă, că neprihănirea spiritului poate birui toate răutățile trecătoare. Vă mulțumim, în numele generației de la catedră și de acasă, pentru că existați ca un miracol al vieții noastre, ca rod al dorinței de a face ca școala în care luminăm noi și învățăm împreună să poarte în sine și peste veac semnul perenului.
    Să vă fie destinul luminat de împliniri în drumul vostru prin viață, iar harul primit de voi la naștere, cultivat cum ne-am priceput mai bine, părinți și dascăli, să ne bucure pe toți cu roadele lui! Să viețuiți mereu în spațiul luminii învățăturii ca într-o poveste a vorbei care, prin puterea spiritului, a științei, a educației, biruie timpul, alegând veșnicia.
    Fiecare dintre dumneavoatră, stimați colegi, îndrumători și dascăli de vocație, fiecare dintre voi, dragi elevi, este un reprezentant al idealului în educație. Absolvenții se vor afla peste câteva zile în fața unui examen care va măsura cunoștințele și deprinderile lor, uneori chiar talentul, puterea de muncă și de concentrare. Este un examen al maturității, care ne cere să fim la înălțimea exigențelor lui. Unii îl vor promova din prima încercare, alții în sesiunile următoare, numai după o pregătire serioasă.   
    Sunt sigur că drumul parcurs până la această etapă nu a fost deloc ușor, mai ales pentru cei care ați muncit și învățat simultan, iar efortul vostru a fost unul deosebit. Cu toții aveți un mare potențial și, prin multă muncă și efort personal susținut, aveți posibilitatea de a-l valorifica plenar, pentru că voi credeți în idealurile voastre, nu vă mulțumiți cu puțin și știți să vă folosiți inteligența și să acționați. Ați fost și sunteți pregătiți să munciți din greu și chiar să pierdeți. Din fericire, astăzi, ca absolvenți de liceu, toți sunteți niște cîștigători. Dumnezeu vă ocrotește, vă dă sănătate, putere de muncă, talentul, dar responsabilitatea și sacrificiile pe care le implică cultivarea și educația minții vi le asumați singuri. Activitatea voastră, dragi absolvenți, depusă sub îndrumarea competentă, generoasă și plină de devotament a dascălilor voștri, trebuie să fie orientată mereu spre rezultate, spre performanță și eu vă doresc din toată inima să obțineți rezultate deosebite, atât la examenele pe care le veți susține, cât mai ales în viață.
    Stimați colegi, munca noastră influențează destine. Avem puterea de a schimba mentalități, de a crea și dezvolta atitudini, valori și comportamente pozitive, de a determina în bună măsură modul în care tinerii se vor raporta la viață, pe tot parcursul lor viitor. Pentru că suntem înzestrați cu vocația jertfei, a dăruirii, a formării gândirii critice, a educării și modelării comportamnetelor, le putem aminti elevilor noștri crezul lui Constantin Brâncuși: „Să creezi ca un zeu, să poruncești ca un rege, să muncești ca un rob”.
    Dumnezeu să binecuvânteze dascălii, părinții, școala din Subcetate și pe absolvenții noștri!
    Cuvântul profesorului director adjunct Ioan Cutlac

Ne-am adunat în această zi frumoasă de 1 iunie să celebrăm succesul acestor tineri la absolvirea liceului. De obicei se spun lucruri frumoase despre absolvenți, despre realizările și activitățile la care au participat, despre creativitatea lor. Nu-i cunosc foarte bine pe toți absolvenții, dar cred că pot spune că majoritatea sunt bine pregătiți pentru viitor datorită experiențelor de învățare și de viață din acești ultimi patru ani. „Ceea ce realizăm poate schimba realitatea”. Aceasta este o afirmație minunată, dovedită zilnic în viața noastră. Exprimă conexiunea cu lumea exterioară, faptul că atingem viețile celorlalți prin existența noastră simplă. Inteligența voastră, capacitatea voastră de a lucra din greu, educația pe care ați primit-o aici vă oferă un statut unic și responsabilități unice. Dacă alegeți să folosiți acest statut și această influență pentru a vorbi în sprijinul celor care nu pot vorbi, dacă alegeți să vă regăsiți în firea celor neajutorați și să-i sprijiniți, dacă alegeți să fiți niște oameni buni, atunci sunteți pregătiți pentru a face față tuturor provocărilor vieții.
Nu avem nevoie de magie pentru a schimba lumea, dar avem deja toată puterea necesară în sufletul nostru: puterea de a ne imagina mai bine, mai buni. Haideți să ne imaginăm că viața va fi exact cum vă doriți și poate se va adeveri. Viața poate fi ca o poveste: nu contează cât de lungă este, ci cât este de bună. Vă dorim un viitor specataculos!
Prof. Maria Șerban, director adjunt educativ
    Sunt pentru prima oară dirigintă a unei clase de absolvenți. Emoțiile sunt firești. M-am gândit mult la această zi specială, la ce voi spune elevilor mei la despărțire.
    În urmă cu patru ani, la mijloc de septembrie, când mi-a fost încredințată această clasă, erați niște adolescenți emoționați, pregătiți pentru călătoria numită „ani de liceu”. Parcă a fost ieri… Anii de liceu nu au fost perfecți, dar sunt unici și sunt sigură că i-ați schimba cu nimic altceva. Au fost zile bune și zile cu încercări mai grele, cu note bune, dar și mici, cu teste și teze, dar, învățând să treceți peste toate problemele, ați devenit mai puternici, mai maturi, ați ajuns aici unde sunteți astăzi. Experiența unor prietenii frumoase, învățătura, lecțiile de viață primite, amintiri dragi sunt ceea ce luați cu voi; lăsați în urmă copilăria. Ați venit în această școală copii și plecați adulți.
    Anii de liceu se încheie aici, dar ei reprezintă doat un capitol din romanul vieții voastre. Urmează alte etape pentru care noi am încercat să vă pregătim. Am încercat să vă învățăm să aveți încredere în voi, să deosebiți binele de rău, să vă îmbogățim cunoștințele pentru că știam că va veni și ziua aceasta: ziua în care va trebui să mergeți mai departe singuri. Plecați de aici, cu siguranță, fără a ști ce vă așteaptă. Un ultim sfat pe care vi-l pot da este dă găsiți ceva ce vă face fericiți și să urmați acel drum oriunde v-ar duce. Viața vă așteaptă cu lucruri bune, bucurați-vă de fiecare zi și stați aproape de cei dragi. Cu toții căutăm perfecțiunea, dar nimeni nu o poate atinge. Cu toate acestea, spuneți-vă mereu că că puteți mai mult. Aveți încredere în voi! Numai așa veți reuși. Încercați să faceți față provocărilor vieții cât de bine puteți voi.
    Când veți avea probleme, lăsați amintirile frumoase din anii de liceu să vă fie sfetnici.
    Aș vrea să vă mai spun o mulțime de lucruri, să vă mai rețin cumva, dar știu că cuvintele sunt prea sărace acum. Știu că peste 100 de ani acest discurs, pentru care am avut atâtea emoții, vor fi uitate; știu că peste 100 de ani nimeni nu-și va mai aminti de această zi. Pot doar să sper că datorită vouă și celor învățate în această școală, peste 100 de ani lumea va fi mai bună și pentru aceasta vă mulțumesc.
    Profesor diriginte Mirela Szöcs

Absolventii clasei a XII-a A. Diriginte: prof. Mirela Szöcs

    Iată-ne ajunși în momentul în care ne luăm rămas bun de la o altă generație de elevi! Este un moment emoționant în care amintirile clipelor petrecute împreună invadează mințile noastre, rememorând frumoșii ani petrecuți împreună. Sunt ani în care am învățat lucruri importante, prețioase, printre care și faptul că valoarea unui om constă în capacitatea de a-i înțelege pe cei din jur, indiferent de vârstă sau naționalitate.
    Rostul fiecărui individ este diferit pe lume, iar noi nu putem năziu la impunerea unei rețete existențiale pentru că fiecare om este unic în felul lui și trebuie acceptat așa cum este.
    Liniștea și pacea sufletească sunt bunurile supreme ce ne dau echilibru și ne pun în acord cu noi înșine, determinându-ne să avem un comportament tolerant. Sper că balanța nu a fost înclinată înspre prea multă toleranță, iar ceea ce am realizat împreună să se materializeze în reușite, reușite care se vor concretiza în timp, deoarece viața viața organizează examene în permanență.
    Profesorul nu face altceva decât să deschidă o ușă, iar voi, elevii, trebuie să pășiți dincolo, iar atâta timp cât veți avea cutezanță, bun simț, ușile vor rămâne deschise.
    „Drumul de 1000 de mile începe cu un singur pas. Acest pas a fost făcut!”
    Vă doresc multă baftă la examene.
    Profesor diriginte Crina Gabor

Absolventii clasei a XII-a B. Diriginte: prof. Traian Musca


Anii trec, viața își urmează cursul ei firesc și nu se întâmplă nimic deosebit. La multe lucruri care ne apar în cale nici nu ne gândim, însă impresiile culese se aștern una câte una chiar dacă pentru moment nu conștientizăm întotdeauna adevărata lor valoare. Iată că a venit ziua absolvirii liceului, zi importantă pentru deciziile următoare. Tot ceea ce am învățat în acești ani va rămâne ca o oglindă în care vom privi și ne vom recunoaște mai târziu: ceea ce am fost, ceea ce suntem și ceea ce vom deveni.
Noi, absolvenții de liceu, învățământ seral trăim astăzi un moment deosebit. Domnilor profesori, ne-ați oferit o șansă și multă înțelegere, bazate pe o relație de prietenie, respect reciproc și bun simț. Vă mulțumim că ne-ați fost alături, vă mulțumim pentru înțelegerea și încrederea pe care ați avut-o în noi. Dragi colegi, mult succes la bacalaureat și în viață! Absolventă A. Aurica, curs seral


2. SFÂRȘIT DE CLASA a VIII-a

Sărbătorim astăzi finalizarea cursurilor gimnaziale - un moment de răscruce în viața de elev. Marcăm astăzi despărțirea voastră de copilărie și accederea în adolescență. Clopoțelul ce a sunat astăzi pentru voi este un semnal că parte din bine s-a terminat și urmează alte încercări. Peste puțină vreme, unii dintre voi vor ajunge la liceu, alții la școala profesională. Urmează o perioadă frumoasă din viața voastră, însă nu am dreptul să vă ascund că e mult de învățat în anii de liceu, mult de citit, multe probleme de rezolvat, multe și grele obstacole de trecut. Le veți depăși numai dacă vă veți mobiliza și organiza mai bine, dacă veți fi mai sârguincioși.
Ați muncit după puterile voastre și voința voastră, unii ați dovedit că sunteți harnici și cuminți, ați muncit cinstit zi de zi, oră de oră, renunțând la multe tentații. La liceu tentațiile vor fi și mai mari... Vă sfătuim să păstrați acest cult al muncii cinstite, eficiente, tenace, sistematice și consecvente toată viața. Nu pierdeți nici ritmul, nici timpul, nici eforturi pentru a vă construi o temelie solidă studiilor voastre liceale, și de ce nu universitare, carierei voastre.
Respectați, prețuiți, promovați pe orice căi, prin orice mijloace, valorile autentice ale umanității, pe cele spirituale, pe cele științifice, pe cele culturale, artistice, morale, civice, - benefice pentru societate și pentru individ. Vă pregătim pentru viață, în cultul muncii cinstite și al valorilor autentice. Nu renunțăm la acest principiu, singurul care rodește valori adevărate, consacrate – embleme ale identității voastre.
Dragi absolvenți ai clasei a VIII-a! Personalitate și noblețe conferă apartenența la o credință, respectul neamului și tradițiilor, al obiceiurilor, respectarea valorilor umanității, respectarea moralei creștine, spiritul patriotic și civic. Păstrați și ocrotiți, cultivați aceste valori, nu vă deziceți de ele pentru valori efemere, ocazionale, străine nouă și care n-au confirmat.
Numai munca cinstită și tenace vă va scoate la liman în școala pe care v-ați propus să o urmați și în viață! Numai munca cinstită, uneori grea, generează valori materiale și spirituale autentice, durabile, singurele garante ale prosperității, fericirii și mai ales ale liniștii voastre. Abia jertfa de sine pentru sine și pentru cei din jurul nostru conferă sens, țel și autenticitate vieții. Nu îngăduiți să vă fie furate roadele acestei munci, roadele jertfei voastre!
Dragi absolvenți! Noi, cu toții, dascăli, părinți și colegi mai mari sau mai mici ai voștri, vă dorim din toată inima mult succes la examelele pe care urmează să le susțineți în școală și în viață. Dumnezeu să vă dea sănătate și să vă întărească să puteți face față cu succes tuturor încercărilor la care viața și semenii vă vor supune. Vă felicităm și vă dorim să aveți parte de tot binele din lume! Mulțumim părinților, dascălilor, domnului diriginte pentru eforturile depuse pentru ca voi să ajungeți promovați și sănătoși pe cea mai înaltă treaptă gimnazială! V-am dăruit tot binele din mintea și din intențiile noastre, datori sunteți să nu ne dezamăgiți. Vă dorim succese la examene și în viață, dragi absolvenți!
Director adjunct, profesor Ioan Cutlac

Stimate domnule diriginte, stimați profesori, stimați parinți, dragi colegi! Astazi se încheie încă un nou an școlar, se încheie un ciclu din viața noastră. Timpul a fost necruțător cu noi, nu am avut cum să-l oprim. Dar nu suntem triști, știm că orice sfărșit înseamnă un nou început.
Clasa a VIII-a... Este incredibil. Chiar am crescut atât de mult? Parcă mai ieri eram la grădiniţă şi organizam sceneta ,,Capra cu trei iezi”, împreună cu doamna educatoare. Și apoi, clasa I… Prima întâlnire cu doamna învăţătoare, prima întâlnire cu abecedarul, prima dată când mi-am scris numele… niște momente minunate. Mici şi neştiutori, am intrat în acea lume plină de mistere: noi cunoştinţe, litere, cifre, personaje de poveste, în acea lume minunată numită ȘCOALA. Îmi amintesc și acum prima scenetă din clasa I, ,,Fluturașul”, serbarile de 8 martie, excursiile, glasul firav al doamnei învatatoare și toate celelalte.
Apoi am crescut, a trebuit să lăsăm în urmă Cenușăreasa, Motanul încălțat pe doamna învăţătoare şi am ajuns în clasa a V-a, fără să știm că începe o adevarată luptă. Clasa a V-a mi-a arătat că trebuie să lupt și să învăț pentru a răzbi în viață. Îmi amintesc primele ore de matematică, de română, prima oră de dirigenție… Profesorii ni s-au părut exigenţi faţă de doamnele învăţătoare, dar după un timp i-am perceput altfel: bine intenționați şi înţelegători. Am înțeles că sunt acolo pentru a ne îndruma pașii, pentru a ne insufla acea dragoste de școală pe care trebuie s-o simtă fiecare elev. Toate concursurile din gimnaziu, premiile și reuşitele, evoluţia noastră, olimpiadele și, desigur, activităţile ecologice, care înseamnă „Echipa Verde”, ne-au ajutat în ascensiune. Cât mi-aș fi dorit să nu se fi terminat niciodată! Dar, iată, astăzi terminăm clasa a VIII-a. De dragul acelor amintiri, culegem flori de nu-mă uita și le colecționăm în cartea inimii, sperând că nu se vor ofili niciodată.
Vrem să mulţumim doamnei educatoare care ne-a îndrumat pașii în primii ani de viață; doamnelor învățătoare care ne-au pus stiloul în mână; doamnelor profesoare și domnilor profesori pentru că ne-au luminat mintea și sufletul, pentru că au avut rabdare și ne-au îndrumat spre ce e bine. Vă mulțumesc că m-ați învățat să fiu propriul meu dascăl, cel mai bun și cel mai aspru, că m-ați sustinut mereu. Ne cerem scuze dacă v-am supărat vreodata și vă promitem că nu vă vom uita. Vreau să multumesc domnului dirigente care, pe lângă faptul că ne-a dezvăluit înțelesul sintagmei „Mens sana en corpore sano!”, ne-a îndrumat pașii, a fost tăticul nostru. Mulțumesc colegilor pentru ca au fost familia mea în cei 8 ani, vă mulțumesc pentru momentele minunate petrecute împreună. Chiar dacă au existat divergențe, astăzi lăsăm totul în urmă și ne cerem scuze pentru tot. Mulțumesc în special familiei pentru faptul că m-a susținut mereu și lui Dumnezeu, fără ajutorul caruia nu aș fi reușit nimic.
Imediat vin examenele. Ne neliniştește gândul la ele. Dar cu multă muncă, perseverență şi seriozitate, cu încredere în forțele noastre și cu ajutorul lui Dumnezeu sper că vom lua note mari. Nu vreau sa vorbesc despre despărțire, știu că unii dintre colegi vor alege alt drum. Le urez mult noroc! Azi vreau să fie o zi fericită, să uităm de toate, să rămână doar amintirile plăcute. Știu că nu vom uita nimic din cele petrecute în această școală.
Dragi colegi, vă urez noroc la examen și VACANȚĂ PLĂCUTĂ! Domnilor profesori, dragi părinți, vă mulțumim!  Andreea Natea, absolventă a clasei a VIII-a


Niciun comentariu: