duminică, 12 iunie 2022

10 iun. 2022 - Revedere după 20 de ani - Sfârșit de activitate didactică_prof. VASILE DOBREAN

DIN NOU LA ȘCOALĂ, DUPĂ 20 DE ANI 




Au răspuns PREZENT absolvenții:

    ADOCHIȚEI MIHAI
    BÂRĂ CLAUDIU
    CHERECHEȘ MARIA-PETRUȚA
    COTFAS VASILE-DORIN
    COTFAS-MÎNDRU IOANA
    DOȚI MARIUS-DUMITRU
    MARC ROBERT-ATTILA
    SUCIU ELENA
    ZAIȚ CIPRIAN


Au răspuns invitației PROFESORII:

    VASILE DOBREAN - Director
    DUMITRU ȚEPELUȘ - Diriginte
    IOAN CUTLAC
    IONELA POPA
    CRISTIAN POPA
    DOINIȚA-ANA DOBREAN
    CRISTINA CIBI
    EMIL DIȚU
    GHEORGHE OANĂ, preot


















FELICITĂRILE COLECTIVULUI DIDACTIC ADRESATE 
PROFESORILOR VASILE DOBREAN ȘI TRAIAN MUSCĂ
CU OCAZIA PENSIONĂRII


LAUDATIO

În onoarea Domnului  Profesor Dobrean Vasile de la Liceul Miron Cristea, pentru o viață închinată învățământului și comunității

„Profesor este orice om de la care poți să înveți ceva.” (Nicolae Iorga)

    În viață, suntem influențați de mulți oameni. Printre ei se află profesorii noștri. Există întotdeauna acel profesor care a făcut un efort suplimentar. Mai mult, există cel care a dat tot ce-a putut și, de-a lungul anilor, îți dai seama că au fost cei mai buni.



 Astăzi, nu din întâmplare, ne oprim la d-l profesor Vasile Dobrean , Director al Liceului Miron Cristeadespre care am plăcerea și onoarea să-mi exprim admirația și prețuirea, o personalitate marcantă a comunei Subcetate.

    Drumul ascendent în planul imaginii, dar mai ales în conținutul calitativ al activităților didactice și al rezultatelor școlare obținute, s-a parcurs cu sprijinul pe care d-l profesor Vasile Dobrean l-a acordat în mod constant Liceului Miron Cristea cât și comunității din comuna Subcetate.

            Absolvent al Liceului de Matematică-Fizică din Toplița în anul 1978, licențiat în fizică în anul 1983, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, domnul profesor Vasile Dobrean s-a reîntors pe meleagurile natale pentru a răsplăti dedicarea celor care l-au îndrumat. Astfel, în anul 1983 și-a început cariera didactică de profesor de fizică și informatică în comuna Subcetate, la Liceul Miron Cristea. În scurt timp a câștigat respectul si aprecierea colegilor și elevilor. Sub atenta sa îndrumare, s-au perindat multe generații de elevi care își amintesc cu drag de momentele petrecute alături de domnul profesor. Nu aș putea cuprinde într-un spațiu atât de limitat tot ceea ce elevii ar dori să spună, dar spicuiesc câteva opinii care reîntregesc portretul dascălului și omului Vasile  Dobrean.

    „Un profesor de care o să-mi aduc aminte cu drag după scoală, răbdător și înțelegător, pacifist, care îți dă impresia că face echipă cu tine.” (elev, clasa a VIII-a)

    „Cred că profesorul de care-ți aduci aminte mereu este cel care îți devine prieten. Începi prin a-i spune „dumneavoastră” și termini prin a face glumițe despre mici amănunte din viața ta. Este o descoperire si o apreciere reciprocă. Totul este mai ușor cu un astfel de profesor. Așa este domnul profesor Vasile Dobrean.”(elev, clasa a X-a)

   Vreau să înlătur încă de la început orice suspiciune de exces laudativ, doresc să precizez că prezentul articol nu este unul de complezență, ci este bazat pe recunoașterea faptului că omul, Vasile Dobrean, de altfel discret și modest, își trăiește viața cu maximă intensitate în spiritul suprem al datoriei ce trebuie împlinite, și reușește să fixeze în mentalul colectiv un model ce merită nu numai atenția comunității, dar și recunoștința acesteia, pentru seriozitatea și conștiinciozitatea cu care și-a îndeplinit și își îndeplinește misiunea de dascăl, prin atitudinea și căldura sufletească în comportament, calități care îi sunt recunoscute de către cei care au interacționat cu dânsul.

    Ca orice dascăl dedicat profesiei, a urmărit să se perfecționeze, astfel că, într-o perioadă scurtă de timp, a obținut toate gradele didactice, dobândind competențe specifice meseriei de dascăl și, mai mult decât atât, spiritual de curiozitate și pasiunea pentru tehnică și tehnologie l-au determinat să facă încă o specializare în domeniul informaticii, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, în perioada în care acest domeniu se afla la începuturile sale. Dobândirea acestor competențe, o viziune diferită, precum și dorința de schimbare, au concurat la numirea sa în funcția de director al Liceului Miron Cristea în anul 2000. Spuneam la început că nu este întâmplătoare zăbovirea asupra parcursului activ al domnului profesor Vasile Dobrean, deoarece anul acesta se împlinesc 22 de ani de directorat. Si așa cum se cuvine, într-un mod care reflectă întocmai realitatea, îndrăznesc să evidențiez opiniile câtorva colegi care, alături de domnia sa, au contribuit activ la promovarea învățământului în zonă.

     Despre Domnul Director se pot spune multe. Cred sincer că ceea ce Liceul ”Miron Cristea” a obținut în toți acești ani ca stabilitate, ca echilibru,  se datorează domnului Director, căci el este OMUL de la care noi toți am învățat, cu care mulți dintre noi ne-am format și pentru care liceul nostru a fost mai presus de toate. Un adevărat domn în toate sensurile, un om corect care și-a respectat angajamentul pe care și l-a luat, domnul Director (așa va rămâne mereu pentru noi) a avut mereu înțelepciunea de a ști cum să relaționeze cu colegii și elevii săi. Atitudinea pozitivă și simțul umorului ne-au descrețit de multe ori frunțile și au menținut o atmosferă plăcută în școala pe care mulți dintre noi o numim „a doua casă”. Vă mulțumesc, domnule Director, pentru toate sfaturile pe care mi le-ați dat, pentru suport, sprijin și aprecieri și nu în ultimul rând vă mulțumesc pentru că de fiecare dată când ați spus „nu se poate”, ați făcut tot posibilul să se poată!” (Prof. ALISIA CONSTANTIN)

          Da, imposibilul a devenit posibil, greul a devenit mai ușor, creând astfel o „comunitate a minții” și o declarație inspirată a unui vis convingător, însoțit de un scenariu clar al modului în care se va realiza. Sunt oameni care au bucuria de a-l cunoaște nu doar ca și coleg, ci și ca un membru activ al comunității, fiindcă între anii 2000-2020 a activat ca membru ales în Consiliul Local Subcetate, cu funcția de președinte al Comisiei de Învățământ, Cultură și Sport, cât și consilier județean.

          „Domnul profesor Vasile Dobrean, în funcția de director al Liceului ”Miron Cristea” a derulat investiții pentru buna desfășurare a activităților școlare, a dotat școala cu mobilier, calculatoare (primul laborator a fost realizat cu calculatoare cumpărate, conectate într-o rețea cu sistem de operare Novell +, două laboratoare cu calculatoare, primul în 2005 și al doilea în anul 2009, aparatură de laborator, table interactive, dotare pentru CDI. S-a încheiat contract cu ECDL România pentru sala de testare ECDL. Din funcția de consilier a sprijinit în permanență activitatea liceului. Vă mulțumim, domnule director Vasile Dobrean, pentru eforturile dumneavoastră pentru ca Liceul ”Miron Cristea” Subcetate să funcționeze în condiții bune sau foarte bune într-o societate care se confruntă cu noi provocări ce afectează și procesul de învățământ.”( prof. DAN COTFAS)

    Deoarece mișcarea personalului didactic este una dinamică, domnul director Vasile Dobrean a implicat profesorii încă de la început în viața școlii, deoarece ei sunt cei care trebuie să traducă, în cele din urmă, ideile ce păreau abstracte inițial, în idei practice în fața elevilor și acest lucru putea fi făcut cel mai bine doar prin implicarea activă în dezvoltarea viziunii atât a colegilor, cât și a elevilor, deopotrivă.

    „Sunt  20 de ani în care domnul profesor de fizică, Vasile Dobrean, cu pricepere și dăruire, și-a pus munca în folosul comunității din care  face parte, manageriind activitatea Liceului ”Miron Cristea” Subcetate. În activitatea sa, de-a lungul timpului, a avut parte de multe provocări pe care le-a abordat cu multă responsabilitate, identificând cele mai bune soluții în rezolvarea situațiilor problemă, astfel încât de fiecare dată a obținut maximul de beneficii pentru școală, pentru cadrele didactice și elevii ei. Prin stilul său  de management democratic, a reușit sa-și impună ideile inovatoare creând un climat de armonie, determinând rezultate pozitive în activitatea didactică, precum și o continuă îmbunătățire a bazei materiale a școlii. Pentru mine, domnul director Vasile Dobrean este imaginea unui profesionist, cu seninătatea și siguranța celui care face firesc ceea ce face, cu limpezimea celui riguros în organizarea informației și cu capacitatea de a transforma orice sarcină de lucru într-un atelier creativ. Talentul său pedagogic, excelenta pregătire profesională, spiritul inovator, dăruirea, tenacitatea și bunătatea față de elevi și colegi sunt calități valoroase pe care domnul director le-a demonstrat de-a lungul timpului și pe care le-a pus in slujba  comunității, contribuind  la creșterea continuă a calității școlii noastre.” (prof. SANDA VODĂ)

    Indiferent cine creează viziunea, directorul este instigatorul, promotorul și tutorele său.  Mulți directori pot urmări exemplul directorului Vasile  Dobrean. El a intuit că este esențial să știi când să sugerezi, când să dai și când să aștepți. A trebuit să fie suficient de asertiv pentru a-i împinge pe ceilalți câțiva pași înainte, dar suficient de indirect și de răbdător să îi lase să își găsească propria cale, fără să uite că exemplul personal de dăruire și implicare este ceea ce îi motivează pe cei din jurul său, implicit comunitatea școlii pe care o conduce.

          ”Nu mă pricep la cuvinte, dar domnul director este un OM DEOSEBIT.  In 22 de ani de când e director, am avut parte de sprijin, înțelegere, respect în munca mea din partea dumnealui.  Mă simt onorată că am lucrat cu dânsul. Nu pot să-mi exprim recunoștința în cuvinte.” (secretar DANA ROȘCA)

    „Vă sunt recunoscătoare pentru atmosfera pe care ați reușit să o creați în școală prin personalitatea dumneavoastră. Acest lucru m-a ajutat să fiu responsabilă, creativă, mai încrezătoare, mai puternică și să îmi doresc să mă perfecționez în tot ceea ce fac. Prin modul dumneavoastră de a prezenta lucrurile, am simțit că ne mai luați din povara de pe umeri. Sunteți un om minunat, un lider, un mentor. Mi-ați oferit îndrumare, sprijin, încurajare de câte ori am avut nevoie. Am simțit că fac parte dintr-o echipă mare și frumoasă. Vă apreciez calmul, bunătatea, răbdarea și zâmbetul cu care ne întâmpinați zi de zi.  Mulțumim, domnule director!” (înv. VIORICA OANĂ)

    Domnul Director a dobândit multe aptitudini de-a lungul acestor ani, prin cursurile de formare la care a participat, prin implicarea în organizarea şi desfăşurarea programelor și proiectelor la nivel județean și local. În viziunea sa, această imagine a unei nevoi de școli „reinventate” cu profesori „reinventați”, în secolul XXI devine și mai provocatoare atunci când avem în vedere lumea dincolo de școlile pentru care profesorii pregătesc tinerii. Astfel, s-a implicat în formări precum Project Europeens, Educație pentru educație, AEL, Academica I, Master educational, Formare de specialiști INSAM, COMPAS, ECDL, Profesorul modern, Managementul clasei de elevi etc.

    Ca profesor și director, de fapt ca și constructor de comunitate, a ales să se implice și la nivel cultural, specific acestui domeniu fiind inițierea unei trupe de teatru a școlii și a unui festival județean, a unui grup de muzică bizantină din care a făcut parte alături de elevi ai liceului și de profesioniști în domeniu, contribuții documentare în scrierea celor cinci volume ale cărții „La obârșie, la izvor... Convorbiri la Subcetate”, „Subcetate. Un secol de istorie în imagini”, „Liceul din Subcetate, la 50 de ani”, „Subcetate-Mureș. Prezentare monografică”. Participarea la evenimente religioase  încununează activitatea sa didactică, reconfirmând faptul că a crede nu este o întâmplare, ci o alegere.

       În numele colectivului de la Liceul „Miron Cristea”, vă mulţumim şi vă dorim ca, în continuare, să aveți satisfacţia muncii împlinite, inspiraţie şi succes, multă sănătate şi bucurii!

    Cu respect, profesor CLAUDIA-MAGDALENA ARDELEAN

 




MULȚUMIRI ȘI SUCCES ÎN URMĂTORII ANI ȘCOLARI COLECTIVULUI DIDACTIC AL
 LICEULUI MIRON CRISTEA!


Foto: prof. BOGDAN-IONUȚ PULHAC








































4 comentarii:

Doinița-Ana Dobrean spunea...

F. PERȚE: Frumoasă activitate, deosebită prezentare, retrospectiva bogată după o misiune complexa, cu succes și stima încheiată!
Felicitări absolvenților, dascălilor, pensionaților si pensionarilor, dar și "cronicarului" care n-a lăsat în uitare tot "ce s-a făcut". Intrați în ISTORIA învățământului din Romania.
Sănătate și bucurii pentru misiunea îndeplinită!

Doinița-Ana Dobrean spunea...

VERONICA BRANEA:
Citesc întotdeauna cu mare plăcere articolele acestei reviste... Am simțit mereu că o mică parte din sufletul meu a rămas acolo, cei mai minunați ani din viața mea i-am petrecut acolo între oameni inteligenți și frumoși. Dobrean Vasile și Traian Musca...libertatea este un alt nume al pensionării; gata cu povara remarcabilă, fără tensiune; lucrați pentru voi. Să apreciați această libertate și să realizați lucruri pe care nu le-ați făcut niciodată. Viață lungă, domnilor!!!

Doinița-Ana Dobrean spunea...

POOR KATALIN:
Frumos, foarte frumos! Mă bucur mereu când văd și aud vești din Subcetate! Și întâlnirile de peste ani sunt deosebit de emoționante .🤗

Doinița-Ana Dobrean spunea...

MARIA MONICA STOICA:
Felicitări pentru frumosul eveniment sărbătorit exemplar! Multă sănătate și bune împliniri pentru fiecare, alături de cei dragi!