duminică, 2 iunie 2024

„Eight doors of Intelligence”- un proiect de success - Prof. înv. preșcolar Urzică Viorica

 Liceul „Miron Cristea”-Grădinița „Piticot” Subcetate, Harghita

  Platforma eTwinning ne oferă, în fiecare an, posibilitatea de a participa în proiecte atractive. Anul acesta, am ales să ne implicăm în proiectul „Eight doors of intelligence” alături de 34 de cadre didactice din opt țări (România, Turcia, Polonia, Georgia, Bulgaria, Grecia, Italia, Ucraina), avându-i ca fondatori pe Meltem Altundag (Turcia) și Borș Elisabeta Edit (România).
  Scopul proiectului este să oferim copiilor prilejul să-și descopere propriile domenii de inteligență prin diferite situații de învățare și realizarea conexiunilor între ariile curriculare.
  Obiectivele proiectului sunt:
  - fiecare copil să-și descopere propria arie de inteligență;
 - dezvoltarea zonei de inteligență a copilului și îndrumarea lui pentru a obține performanțe în acea zonă;
  - crearea unei atmosfere distractive prin utilizarea diferitelor metode și procedee de învățare;
  - creșterea gradului de conștientizare cu privire la zilele speciale sărbătorite în întreaga lume.
  După ce am cunoscut partenerii, am creat propriul logo și poster, am pornit în desfășurarea activităților.

  Inteligența verbală a fost prima dintre cele opt, așa că în luna noiembrie am învățat să ne salutăm în diferite limbi, apoi am sărbătorit Ziua Mondială a Salutului printr-o activitate la sectorul Joc de rol numită  „De-a reporterii” în care copiii au răspuns la diferite întrebări, dezvoltându-și astfel capacitatea de comunicare.




 Luna decembrie ne-a adus o nouă provocare și anume dezvoltarea inteligenței intrapersonale cu activități organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Dizabilității.
  Aceasta a fost cerința fondatorilor, eu am adaptat activitățile pentru nivelul preșcolarilor pe care îi conduc. Am discutat și am colorat imagini care reflectă diverse dizabilități, apoi am realizat o expoziție cu desenele copiilor. La centrul Construcții, copiii au realizat „Bastonul nevăzătorului” și „Căruciorul cu rotile” cu ajutorul dopurilor de plastic. La Centrul Joc de rol ne-am transpus în pielea unui nevăzător pentru a traversa un pod, „Podul Speranței” l-am numit noi, cu ajutorul ochelarilor cu lentile negre și a unui baston.
  Copiii au conștientizat că oamenii cu dizabilități se află în jurul nostru, iar noi trebuie să empatizăm cu ei, să fim toleranți si de ajutor.


  De asemenea, fiecare cadru didactic a fost provocat să creeze un joc pe platforma Wordwall, Jocurile au fost testate de copii, fiecare după preferințe si după nivelul de cunoștințe. Acestea au putut fi jucate și acasă deoarece am postat link-urile pe grupul de comunicare cu părinții, spre încântarea copiilor.


  In luna ianuarie am abordat teme specifice inteligenței logico- matematice. Cei ce au dezvoltat acest tip de inteligență au darul numerelor și al logicii. Se caracterizează prin capacitatea de a analiza logic problemele, de a realiza operații matematice, de a investiga științific sarcinile. Au capacitatea de a utiliza raționamente inductive și deductive și de a rezolva probleme abstracte. Înțeleg relațiile complexe dintre concepte, idei și lucruri și au capacitatea de a opera cu modele, categorii și relații, de a grupa și ordona date, precum și de a le interpreta. Sunt cei care manifestă o gândire logică și critică. Sunt ordonați și exacți în datele pe care le oferă sau le solicită de la alții.
  Am sărbătorit Ziua Internațională a Puzzle-ului; așadar fiecare profesor a creat un puzzle pe platforma preferată și am realizat un produs comun în platforma Genially, jocuri pe care copiii le-au jucat cu mare interes.
  Jocul creat de mine se numește „Bucuriile iernii” și este realizat pe platforma edpuzzle:

Tot în luna ianuarie am celebrat Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli printr-o activitate integrată și am folosit platforma Canva pentru a realiza Ziarul lunii ianuarie.




  Luna februarie ne-a adus în prim-plan inteligența muzicală, așa că fiecare partener a împărtășit o melodie populară din țara sa, apoi, împărțiți pe 4  grupe, copiii au cântat, au dansat sau au bătut ritmul. A fost o activitate iubită de copii în care au participat cu mare entuziasm. Melodia noastră a fost „Mini, mini, bir kus” primită de la partenerii din Turcia. Deși copiii din grupa ,,Iepurașilor” au vârste de 3-4 ani, au dovedit ca au inteligență muzicală, au învățat cu ușurință mișcările și s-au distrat.



    Persoanele cu inteligență naturalistă sunt interesate să examineze, să observe, sunt interesate de natură și de plante, animale și alte ființe din natură. Sunt foarte sensibile la mediu și foarte curioase de animalele și plantele din jurul lor. În luna martie, copiii au explorat plantele, au realizat fișe apoi fiecare a desenat o plantă specială. Fotografiile realizate au fost încărcate în ziarul lunii martie de pe platforma Canva. De asemenea, Ziua Apei a fost sărbătorită prin activități deosebite: Cunoașterea mediului- „Utilizările apei”, Artă+Științe- „Norii de ploaie”, Joc de rol- „De-a gospodinele”- „Brioșele apelor curate

 



 In luna aprilie, cu ocazia Zilei Mondiale a Artei, am desfășurat activități care vizează inteligența vizual-spațială. Astfel, cu implicarea părinților, copiii au reprezentat tablouri celebre realizate de pictori români în activitatea ,,Sunt un tablou”, fiind atenți la îmbrăcăminte, mimica feței și ținuta corpului.  Împreună cu partenerii de proiect, am realizat ziarul lunii pe platforma Canva. 
  


  Inteligența kinestezică a fost tema din ultima activitate a acestui frumos proiect. În data de 10 mai, am sărbătorit Ziua Mișcării pentru Sănătate; astfel, copiii au  învățat cum să aibă o viață sănătoasă și de calitate prin sport și alimentație adecvată prin activitățile „Frigărui din fructe” și „Sport înseamnă sănătate”.

        Acum, la final, pot sa mărturisesc faptul că a fost un proiect foarte antrenant atât pentru copii, cât și pentru profesori; aceștia au fost în permanență stimulați să exploreze, să învețe. Am legat prietenii cu profesori și elevi implicați în acest proiect, deoarece etwinning este locul perfect pentru a crea astfel de legături, de a face schimb de idei și bune practici, de a colabora și coopera.

  Calde mulțumiri fondatorilor proiectului și partenerilor implicați! 






4 comentarii:

Borș Elisabeta Edit spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Borș Elisabeta Edit spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Borș Elisabeta Edit spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Borș Elisabeta Edit spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.