vineri, 8 martie 2024

Un secol de psihologie românească, în PSIHOLOGI ROMANI DIN SECOLUL XX. Autori: Pavel Mureșan și Ion Mânzat

 English: ROMANIAN PSYCHOLOGISTS OF THE 20TH CENTURY

O carte peste secole: PSIHOLOGI ROMANI DIN SECOLUL XX
Un secol de psihologie românească. O viziune sintetică asupra psihologiei românești cu succesele, dramele și insuccesele ei, surprinsă prin portretele creatorilor ei. Un tablou sintetic, o frescă istorică a psihologiei românești care spune generațiilor viitoare, de peste decenii și secole, cine au fost, prin ce au trecut și ce au realizat psihologii români din Secolul XX. Acești „actori” ai psihologiei românești au trecut prin două războaie mondiale și aproape o jumătate de secol de comunism, prin desființarea psihologiei ca profesie, disciplină universitară și instituție de cercetare. Unii au fost anchetați, torturați și întemnițați pentru decenii de către „inchiziția” comunistă. Alții au trecut prin neocidul Meditației transcendentale, au fost degradați profesional și trimiși la munci fizice în întreprinderi industriale. Cu toate acestea nu și-au pierdut încrederea, și-au păstrat demnitatea profesională și au menținut aprinsă flacăra cunoașterii pentru această știință. Psihologii români au contribuit cu pasiune și creativitate la dezvoltarea patrimoniului universal al acestei științe. Unii dintre ei au părăsit din copilărie, din tinerețe sau mai târziu pământul românesc, dar au devenit stele de prim rang ale psihologiei universale: David Wechsler – creatorul celor mai avansate teste de inteligență din lume, Jacob Levy Moreno – creatorul sociometriei și psihodramei, Serge Moscovici – părintele psihologiei sociale europene, Mircea Steriade – unul din creatorii neuroștiinței etc. Dar cei mai mulți au rămas aici, au creat școli de gândire științifică, reviste, asociații, teorii și instituții psihologice, au scris manuale școlare și cursuri universitare, au publicat cărți și organizat evenimente științifice naționale și internaționale. Tuturor le este dedicată această lucrare realizată, cu întreruperi, pe parcursul a peste patru decenii.
Este și un omagiu adus psihologiei românești din secolul XX.


💢
ION MÂNZAT (n.1935, BUCUREȘTI) psiholog român, profesor universitar, personalitate remarcabilă a culturii române.  Ca cercetător științific academic, a fost bursier Fulbright în 1980, la universitățile Berkeley și Stanford. Ion Mânzat este fondatorul psihologiei sinergetice (1991), autorul monumentalei opere Istoria psihologiei universale (2003, 2012, peste 1000 de pagini).

Psihologia sinelui, o călătorie spre centrul ființei| Iuliana Musetescu și Ion Mânzat|Viața ca Artă

    PAVEL MUREȘAN (n. 1950, sat Hodoșa, comuna Sărmaș, jud. Hargita), psiholog român specializat în psihologie socială și educațională; specializare post-doctorală: A.v. Humboldt postdoctoral Felow la Freie Universitat West Berlin (1991-1993). Cercetător științific la Institutul de Științe ale Educației (1973-1975), asistent și lector la Academia de Studii Social-Politice București (1975-1990), cercet. șt. pr. II și Secretar Științific la Institutul de Științe ale Educației București (1990-1993).
    Cercetător asociat la Universitatea din Toronto (1994-1997); International Project Manager pentru proiecte guvernamentale federale Canadiene și Banca Mondială - Canada Natioanal Life Work Centre (1994-2003); președinte al International Centre for Human Resources Management (1996-2006); profesor la „R. H. King Academy” Canada (2000-2017). Canada Honour Specialist (2007-prezent).
💢

Dicționarul PSIHOLOGI ROMANI DIN SECOLUL XX, realizat de PAVEL MUREȘAN și ION MÂNZAT, publicat la Editura Paideia, Seria Magna, în 2024, prin mărinimia domnului Pavel Mureșan, a ajuns și la Subcetate!
Este un mic dar, menționează domnul Pavel Mureșan, ca semn al întoarcerii „la obârșie, la izvor...”, după spusele poetului Lucian Blaga.
Un exemplar a fost oferit Bibliotecii Liceului „Miron Cristea” din localitate, cu următoarea dedicație:

Din partea autorului Pavel Mureșan, în semn de recunoștință și apreciere pentru cei cinci ani (1964-1969), în care am învățat și m-am format pe băncile acestui prestigios liceu, unde m-am bucurat de o generație de profesori și colegi deosebiți. Mesajul acestei cărți este să inspire tot mai mulți reprezentanți ei tinerelor generații spre drumul temerar al cunoașterii științifice.

    Toronto, 20 februarie 2024”    
    (Primit prin e-mail)

â


Al doilea exemplar a fost dăruit Asociației Culturale Dobreanu, cu următoarea dedicație:

„Colegei mele de liceu, Doinnița Dobrean, cu admirație și respect pentru ce a făcut și face în valorificarea patrimoniului cultural și intelectual al comunei Subcetate-Mureș, prin Asociația Culturală Dobreanu. Generațiile viitoare se vor bucura cu mândrie peste decenii și secole de o imagine istoriografică, culturală și intelectuală a localității în care s-au născut, au crescut și educat. Un loc unic și frumos în lume pe cursul superior al Mureșului.

    Pavel Mureșan (Primit prin e-mail)
    Canada, 19 februarie 2024”


💢
FELICITĂRI autorilor acestui amplu dicționar, domnii Pavel Mureșan și Ion Mânzat, doctori în psihologie și profesori universitari! Respect și admirație pentru impresionantul volum de muncă, pentru râvna, dăruirea, timpul dedicat realizării acestui proiect măreț! Felicitări, în egală măsură, pentru întreaga activitate profesională a celor doi psihologi români!

    MULȚUMIRI, domnule Pavel Mureșan, pentru prețioasele DARURI trimise spre locul obârșiei!

    MULȚUMESC domnului Pavel Mureșan pentru interviul acordat în anul 2013 pentru primul volum al cărții LA OBÂRȘIE, LA IZVOR... CONVORBIRI LA SUBCETATE!


2 comentarii:

Doinița-Ana Dobrean spunea...

N. BECZE: Sinere mulţumiri şi profundã încântare pentru informaţie ! Sunt mândru când aud realizãri ale intelectualilor Români şi în acest caz, de contribuţia unui profesor originar din locul atât de drag mie - Subcetate - care rãmâne şi debutul carierei mele...un adevãrat paradis de umanism şi inteligenţã !

Doinița-Ana Dobrean spunea...

Doru. DOBREANU:
Subcetatea noastră dragă va dainui si prin sufletul unor oameni extraordinari care si-au pus pecetea intru inaltarea ei spirituală prin ceea ce au investit in minunatii oameni ai locului si odraslele lor iubitoare de cunoastere!