Pe părinții dvs. i-am cunoscut foarte bine, în ipostază de dascăli, în ultima perioadă a activității lor didactice, dar și ca buni vecini, oameni deschiși, prietenoși, gata oricând să dăruiască o vorbă de încurajare și de mângâiere, un sfat bun. Mama, fiică de preot, cu o educație aleasă, era o „doamnă”, nu doar prin profesie, ci și prin vorbă, ținută, comportare, atitudine exemplare. Tata era recunoscut ca profesor sever, autoritar, acordând o atenție deosebită laturii educative a învățării. Pentru comuna noastră, El a rămas o legendă. Cu toate că meritele domniei sale au fost recunoscute și sunt de neuitat, consider că trebuie să amintim copiilor și tinerilor de astăzi și celor care vor veni cine a fost profesorul Andrei Cotfas, al cărui nume îl poartă una din străzile din localitate.
„Domnul Andrei Cotfas, profesorul de ştiinţe naturale, a încercat să ne insufle prin toate mijloacele posibile dragostea faţă de natură, învăţându-ne să o protejăm şi să o respectăm, să o utilizăm în folosul nostru. De asemenea, încerca să insufle elevilor dragostea pentru învăţătură, pentru ridicarea nivelului lor de pregătire, fapt materializat şi prin înfiinţarea liceului din comună, la care au început să studieze mulţi copii din localitate și din împrejurimi, printre care şi eu (1957-1958), fiind singurul liceu din zonă în vremea aceea. Profesorul acesta ducea o asiduă muncă şi cu părinţii copiilor, spre a-i lămuri să-i dea mai departe la şcoală pentru continuarea studiilor, „pentru luminare”, aşa cum a făcut şi cu părinţii mei. Merită un bust în faţa şcolii!”[2] Este afirmația unei foste eleve, astăzi inginer pensionar. Și nu este singura.
Ce datorați dvs. părinților, domnule profesor?
Laczko-CotfasGheorghe: Părinților mei le datorez foarte multe: viața, educația religioasă, sfaturile de comportare civilizată acasă, la școală cu profesorii și colegii, în societate. Îmi spuneau: „Cum te vei comporta și vei respecta pe cei din jur, așa se vor comporta și ei cu tine și așa te vor respecta”, „Încearcă să nu le greșești, pentru a nu fi obligat să ceri iertare”, „Dacă cineva îți arată greșeli sau defecte, să îi mulțumești pentru că vrea îndreptarea lor, îți vrea binele”, „ferește-te de cei care te lingușesc, aceștia îți doresc pierzanea”.
Părinții mei m-au învățat să iubesc viețuitoarele din curte și să le îngrijesc, să sădesc pomi fructiferi, să-mi iubesc părinții, bunicii, surorile, satul natal cu împrejurimile sale și țara mea.
Mama mi-a cultivat modestia, mila, bunătatea, blândețea, trăsături pe care le întruchipa și dânsa, iar tata, demnitatea, simțul onoarei, respectul pentru oamenii cinstiți, harnici și de cuvânt, buni, exigenți cu ei înșiși și cu cei din jur, care se comportă civilizat, au mult simț, sunt de ajutor la nevoie, oricât de simpli și modești ar fi; tata m-a învățat și să mă feresc de clevetitori, lingușitori și îngâmfați – Prostul nu e prost destul dacă nu e și fudul! - , intriganți, bețivani, cartofori, desfrânați, fără cuvânt și onoare, mincinoși, invidioși, foarte zgârciți, de cei care folosesc cuvinte triviale; de asemenea, să-i iert pe cei ce mi-au greșit, dar să nu uit și să mă feresc de ei.
Laczko-CotfasGheorghe: Pe bunicii paterni, Gheorghe și Ecaterina Cotfas nu i-am cunoscut, deoarece erau decedați în momentul nașterii mele. Din cele relatate de mama, care a cunoscut-o doar pe bunica Ecaterina, știu că era originară din Ditrău, că era de aceeași factură psihică cu mama, adică bună și blândă, ceea ce a făcut ca ele să se iubească și să se respecte mult. Mama a regretat mult moartea bunicii, survenită după un an de la venirea ei la Subcetate, cauza fiind o veche boală cardiacă.
Despre bunicul Gheorghe, tata îmi spunea că era un agricultor priceput, harnic și prosper. De aceea era respectat de cetățenii comunei Subcetate care l-au ales în mai multe rânduri consilier comunal și primar. Era exigent cu el însuși și cu cei apropiați lui.
Pe bunicii materni, Cornel și Ana Măerușan, i-am cunoscut bine. Bunica Ana, fiica preotului din Crisbav, județul Brașov, absolvise, după ciclul elementar, Școala germană de menaj din Brașov, apoi s-a căsătorit cu bunicul Cornel. Era o fire autoritară, conducând cu pricepere toată gospodăria, crescându-și cu iubire cele două fiice, pe Maria-Floarea, mama mea, și pe Hortensia.
Bunicul Cornel era al optulea copil al preotului ortodox Alexandru Măerușan și al Mariei, ambii din Măeruș. De la absolvirea Facultății de Teologie din Sibiu și pănă la deces, în 1972, bunicul a slujit ca preot în comuna Crisbav, cu bunătate și blândețe, insuflând credința ortodoxă. Era un om deosebit, cultivat și citea mult în română, maghiară și germană. S-a străduit să-i obișnuiască pe români să conviețuiască în armonie cu maghiarii romano-catolici. Își ajuta consătenii în situații diferite, fără a pretinde răsplată și de aceea era mult apreciat, stimat și iubit de toți. A învățat să prepare diferite medicamente și ceaiuri pentru arsuri, răni, dureri de stomac, tuse, folosind miere din stupina proprie, dăruind miere gratuit celor bolnavi sau în convalescență. La înmormântarea bunicului a participat foarte multă lume, din Crisbav și din comunele învecinate, slujind zece preoți, ortodocși, romano-catolici și reformați, arătându-și în acest fel prețuirea pentru cel care a fost prietenul lor, preotul Cornel Măerușan.
Îi iubeam mult pe bunicii mei materni, iubitori, buni, plăcuți la vorbă, înțelepți și le păstrez o amintire foarte plăcută. Am petrecut în casa lor multe minunate și de neuitat vacanțe de vară în vremea copilăriei, împreună cu mama și cu surorile mele Cornelia și Tenzica (Hortensia). Amintirile acelor vremuri de vis, ca și amintirile legate de părinții, surorile și copiii mei sunt un balsam al bătrăneții și neputințelor mele.
Laczko-CotfasGheorghe: Se făcea carte de bună calitate chiar în acele condiții, fiind o liniște deplină la ore. Eram 42 de elevi în clasă, dar învățătorii și profesorii au știut să impună școlarilor disciplina și dorința de studiu. Copiii erau cuminți și sârguincioși la școală, apoi erau urmăriți cu atenție de părinți acasă. Lecturile particulare din vacanțe ne completau cunoștințele primite în clasă și cele dobândite prin studiu individual.
Cum vedeți viitorul acestui liceu rural care, iacă, a ființat peste o jumătate de veac, în condițiile în care natalitatea scade la nivel de localitate, tinerii pleacă și puțini se întorc acasă?
Laczko-CotfasGheorghe: Locuitorii de astăzi ai comunei Subcetate ar trebui să cunoască efortul mare, demn de admirat și dăruirea cu care întreaga comunitate a muncit pentru a construi și avea școala modernă de astăzi; ar trebui să păstreze cu grijă zestrea lăsată de înaintașii noștri pentru ca ei să aibă condiții optime de învățătură. Elevii de astăzi ar trebui să nu aibă altă grijă decât să studieze serios, cu toată dăruirea pentru a se realiza în viață, așa cum au făcut atâtea generații de absolvenți ai Liceului din Subcetate și să înalțe prestigiul acestuia, încât cei ce vor veni după ei să fie mândri că studiază în acest liceu.
Această dorință se sprijină pe faptul că liceul nostru are o dotare remarcabilă, condiții optime de studiu, învățători și profesori tineri, bine pregătiți profesional, care își dau silința să asigure o bună pregătire elevilor școlii noastre.
Doresc ca în viitor liceul nostru să devină un liceu model pentru liceele din zonă și județ.
Laczko-CotfasGheorghe: Am simțit de mic că făceam foarte ușor calculele matematice și că rezolvam cu plăcere problemele, mai ales pe cele dificile, având o mare satisfacție când găseam soluția unei probleme ce îmi dădea bătăi de cap. Pe măsură ce creșteam, conștientizam că studiul matematicii este calea mea de urmat, mai ales că acest studiu era plin de satisfacții și astfel, după absolvirea liceului, am urmat cursurile Facultății de Matematică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde am avut profesori excepționali, pe care îi stimam și îi iubeam pentru modul riguros și elegant în care predau matematicile și ne ajutau să pătrundem în lumea minunată a matematicii moderne. Dintre personalitățile care mi-au marcat formarea și mi-au fost modele pentru viață au fost profesorii universitari Nicolae Gheorghiu, Ioan Grindei, Cornel Munteanu, Dana Bejan, Ilie Popa, David Rimer, Corina Raișer, Constantin Cazacu, Margareta Țibu, Victor Nadolschi, Emil Rotaru, Victor Negoescu, Alexandru Triandolf.
Laczko-CotfasGheorghe: Așa este.
Vă las pe dumneavoastră să ne vorbiți despre elevii dvs.
Laczko-CotfasGheorghe: Am fost fericit ca profesor de matematică pentru că făceam zilnic ceea ce îmi plăcea și pentru că am avut elevi excepționali, dotați pentru matematică. Este vorba despre universitarii Ioan Roșca, Nicolae Cotfas, Pavel Mureșan, Daniel-Tudor Cotfas, Petru-Adrian Cotfas, profesorii de liceu Ioan Țifrea, Livia Țifrea, Vasile Dobrean, Dumitru Cotfas, inginerii Dan Cotfas, Daniel Dițu și alții.
Laczko-CotfasGheorghe: Am decis, împreună cu soția și copiii noștri, Antoniu și Artemiza-Iulia, ca ei să urmeze cursurile liceale la Liceul din Subcetate, pentru a prelungi școlarizarea lor în mijlocul familiei și pentru a supraveghea zi de zi pregătirea și educația lor, dar și pentru că am avut încredere în calitatea pregătirii oferite de profesorii colegi. Ca urmare, ei au promovat bine examenul de bacalaureat și au fost admiși la facultățile dorite, pe care le-au absolvit cu bine.
Laczko-CotfasGheorghe: Categoric, nu. Aici, în satul natal, m-am căsătorit și am decis cu soția mea să locuim, în casa mea părintească cu atâtea amintiri, împreună cu părinții mei; aici ne-am crescut cei doi copii, aici am avut posibilitatea să ne dedicăm cu pasiune profesiei alese, lucrând împreună cu soția mea la aceeași școală. Aici am găsit tot ceea ce era necesar pentru a ne împlini familial și profesional.
Text publicat în :
Victoria
Carazan, absolventă a Facultăţii de Biologie de
Despre
legătura permanentă cu localitatea Subcetate şi despre relaţia cu profesiunea
de dascăl, doamna profesoară Victoria Laczko-Cotfas ne mărturiseşte
următoarele: „Dragostea pentru meseria aleasă, frumuseţea acestor meleaguri de
munte şi în cele din urmă faptul că am găsit aici un om cu un suflet blând şi
bun cu care m-am căsătorit, profesorul de matematică Gheorghe Laczko-Cotfas,
m-au determinat să mă stabilesc definitiv
Meseria
de profesor implică multă dăruire de sine, pasiune, competenţă şi foarte multe
sacrificii. Însă, în pofida tuturor dificultăţilor, tot mai înclin să cred că e
o profesie ce mi-a adus satisfacţii spirituale mai multe decât oricare alta din
lumea afacerilor. Am ales această profesie pentru că am fost fascinată de ea de
pe vremea când eram elevă, considerând că îţi dă ocazia din plin să-ţi
foloseşti imaginaţia şi să-i stimulezi şi pe alţii; apoi, în vremea copilăriei
mele, profesorii erau unii dintre cei mai reputaţi oameni din societate, un
exemplu…. Meseria de profesor este unică: e umană; lucrezi cu tineri. E minunat
să fii în compania tinerilor, să-i vezi cum cresc, cum progresează, devenind
mai capabili, mai eficienţi în această lume… Cei care predau se dăruiesc
altora. Eu am predat cu speranţa că lumea va deveni mai bună. Profesorii pun
temelia instruirii fiecărui individ. Până şi cei mai buni profesori de la cele
mai prestigioase universităţi, toate personalităţile din sectorul public sau
privat datorează „ceva” foştilor învăţători şi profesori.
Entuziasmul
m-a ajutat să depăşesc problemele pe care le-am întâmpinat în primii ani. Am
căutat să sădesc în sufletele elevilor mei dragostea pentru frumuseţile
naturii, interesul pentru ocrotirea naturii în toată deplinătatea ei
(vegetaţie, faună, ecosisteme) şi am exemplificat acestea cu ocazia excursiilor
din împrejurimile localităţii.
A
preda înseamnă în primul rând a iubi, astfel ca învăţătura să se facă cu
plăcere, nu din obligaţie. Am alcătuit un bogat material didactic intuitiv la
care au fost antrenaţi şi elevii, completând astfel zestrea didactică a şcolii,
facilitând desfăşurarea procesului didactic şi incitând curiozitatea elevilor.
Astăzi,
profesorii dedicaţi muncii lor sisifice se străduiesc să le insufle elevilor
valori morale şi să-i instruiască, în ciuda faptului că nu li se acordă
respectul, recunoaşterea şi remuneraţia cuvenite acestei nobile profesii. Nu e
de mirare că mulţi profesori se îmbolnăvesc din cauza stresului, se epuizează
prematur şi suferă de depresie şi surmenaj.
Cu toate dificultăţile
inerente acestei profesii, am îndeplinit-o cu multă dragoste şi dăruire. Deşi
nu am predat în acest liceu decât şapte ani, am trăit mereu în atmosfera şcolii
prin prezenţa directă în colectivul didactic a soţului meu şi prin intermediul
celor doi copii ai noştri care au absolvit Liceul din Subcetate. Copiii mei
poartă profesorilor care i-au instruit şi educat toată stima şi respectul
cuvenit”.
[2] Ana Dobre, Dascălilor mei, sinceră recunoștință, în op. Cit., p.64-65
[3] Nicolae Cotfas, Prof. Univ.Dr, în Doina Dobreanu și Vasile Dobreanu, La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate, Editura Cezara, 2013, p. 38-39
[4] Laczko-Cotfas Victoria, în
Grupul Școlar „Miron Cristea” și Asociația Culturală „Dobreanu”, Liceul din Subcetate, la 50 de ani…,Editura
F&F International SRL, Gheorgheni, 2011, p. 57
4 comentarii:
Doar căteva mulțumiri și urări dintre cele peste 200 postate pe FB:
DOINA BUTIURCĂ: La mulți ani, bunului nostru profesor și al copiilor noștri. Mulțumim, domnule profesor!
FELICIA VOȘLOBAN: La mulți ani fericiți cu multă sănătate și mii de bucurii! Vă mulțumesc din suflet că ați realizat un alt dascăl din mine, prin munca dvs. neobosită la catedră! Toată cariera m-am străduit să vă calc pe urme! Vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine și pentru miile de elevi pe care i-ați învățat!
ROMEL ȚĂRAN: La mulți ani, domnule profesor! Ați fost un cadru didactic de o mare valoare ,ați repetat materia zilnic pentru orice copil ce nu înțelegea ceva din ce se preda, ne-ați făcut meditații fără să fiți plătit. Vă mulțumesc frumos, ne-ați vorbit și ne-ați predat cu vorbe frumoase și ați respectat toți copiii. Vă mulțumesc frumos și vă respect, sunteți un mare O M, la fel ca și părinții dumneavoastră, care tot în învățământ au lucrat în comuna noastră. Tăticul dumneavoastră a ctitorit liceul nostru, care s-a construit cu multă muncă din partea părinților și bunicilor noștri; până și noi, în pauze, participam la lucrările de extindere a lui: duceam cu targa materiale de construcții sus pe schele.
IONEL PUȘCAȘ:
La mulți ani ! Niște oameni deosebiți, eleganți și dedicați meseriei lor, adevărate modele pentru generațiile viitoare. Mă bucur ca am avut ocazia să-i cunosc, mă bucur ca pot sa mai aflu ceva despre viața lor. Să ne auzim cu bine !
N. GHENCI:
Sărut mâna, Doamna profesoară! Mi-ați creat încă odată un prilej de mare bucurie și satisfacție, dar în același timp de apeciere și recunoștință, pe care vi le port atât dumneavostră, ca mentor și profesorul meu de suflet, dar și celorlalți profesori care mi-au călăuzit pașii formării mele profesionale și umane.
Să vă dea Dumnezeu multă sănătate să puteți continua activitatea dvs. de suflet, scrisul!
Vă mulțumesc încă odată pentru întreaga activitate literară desfășurată!
Respect!🙏
Floarea Lăcătuș:
Mulțumesc, Doinita! Ce oameni minunați am cunoscut la liceul din Subcetate! Ce frumos ca nu lași timpul sa șteargă contributia lor la dezvoltarea intelectuala și culturala a comunei.
Trimiteți un comentariu