duminică, 31 decembrie 2023

EXCURSIE DE STUDIU. PROIECTUL ROZE 2023

ITINERAR: Alba-Iulia - Hunedoara - Timișoara - Arad- Oradea - Cluj-Napoca - Târgu Mureș - Subcetate
BENEFICIARI: Elevi ai Liceului "Miron Cristea" din Subcetate
Profesori coordonatori: Daniela Buzilă, Dina Buruș, Alisia Constantin

    În perioada 20-22 decembrie 2023, un grup de 28 de elevi și 3 cadre didactice de la Liceul ”Miron Cristea”, Subcetate au participat la o minunată excursie cu obiective istorice și geografice generoase.
    
    În prima zi am poposit la Cetatea Alba Carolina, despre care se spune că este cea mai mare cetate din România. Aici am vizitat Catedrala Încoronării și Catedrala  Romano-Catolică ”Sfântul Mihail”, ambele situate în interiorul cetății. Catedrala Încoronării cu hramul ”Sfânta Treime”, a fost construită cu sprijinul Casei Regale a României și face parte din Lista monumentelor istorice din România. În curtea acestei biserici a avut loc în data de 15 octombrie 1922 ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari.
    Catedrala  Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” este cel mai valoros monument de arhitectură romanică și gotică din Transilvania, deținând două recorduri: este cea mai veche (construcția a început în secolul al XI-lea, odată cu întemeierea Episcopiei Transilvaniei) și totodată cea mai lungă catedrală din România (93 m în ax). În interiorul catedralei se află mormântul voievodului Transilvaniei Iancu de Hunedoara.
    După vizitarea celor două Catedrale am avut parte de o adevărată lecție de istorie la Muzeul Național al Unirii. Am călătorit în timp și am putut vedea exponate din perioada preistorică (ceramică, unelte și arme din piatră, bronz, fier); dacică (ceramică, podoabe, unelte, arme din fier, bronz, argint); romană - provenind din marele centru urban Apulum (sculpturi, vase ceramice, unelte şi arme din fier, podoabe), medievală (ceramică, bijuterii şi obiecte din aur, argint şi bronz din secolele VIII - X arme, sigilii nobiliare şi ale oraşului Alba Iulia). Am văzut documente, fotografii şi obiecte memoriale legate de Revoluţia de la 1848, de Unirea de la 1 Decembrie 1918, colecţii de etnografie şi artă populară (port, ţesături, ceramică, icoane pe lemn şi sticlă).
    Odată intrați în cea mai mare cetate din România, nu puteam să nu vizităm primul, și deocamdată, singurul muzeu de artă sacră din țară, Museikon. Aici sunt expuse peste 5600 de comori (icoane pe lemn, sticlă, materiale textile, hârtie), cărți vechi românești și străine, obiecte liturgice și veșminte de cult.
    Un alt obiectiv istoric stabilit pentru prima noastră zi de excursie a fost reprezentat de Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei. Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Este o construcție impunătoare, în stil gotic, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu.
    Am încheiat ziua într-o atmosferă de sărbătoare, la Târgul de Crăciun din centrul Timișoarei, unde ne-am delectat cu delicii culinare și cu ciocolată caldă.

    A doua zi, mai mult sau mai puțin odihniți, am pornit la pas prin Timișoara și am admirat clădirile pe lângă care am trecut. Ne-am dorit foarte mult să ajungem la Expoziția Brâncuși, ce se desfășoară la Muzeul Național de Artă, în perioada 30 septembrie 2023 - 28 ianuarie 2024, și am reușit! Nu mă pricep să descriu opere de artă, însă văzând Rugăciune, Sărutul, Domnișoara Pogany, Pasărea Măiastră, Coloana Infinitului din lemn și alte sculpturi, fotografii, documente de arhivă, materiale filmate, am simțit emoție, bucurie, admirație…
    Am intrat și la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, care este cel mai mare edificiu religios din oraș, catedrală a Mitropoliei Banatului, cu hramul „Trei Ierarhi”. Simbol al orașului, cu înălțimea de 90,5 m, în prezent este a doua biserică din România ca înălțime după Catedrala Mântuirii Neamului, viitoarea catedrală patriarhală din București.
    Am văzut și râul Bega, am vizitat și Muzeul Consumatorului comunist, un muzeu informal, creat de către oameni care își doresc să păstreze istoria și memoria unui oraș și a unei ţări. Amenajat sub forma unei locuințe obișnuite cu bucătărie, sufragerie, camera copiilor, debara, baie, muzeul cuprinde cam tot ce aveau românii acasă în Epoca de Aur: de la obiecte de uz casnic și decorativ la îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii de vestimentație.
    După o zi atât de bogată, în care istoria, arta și geografia s-au îmbinat atât de armonios, am ajuns și la Oradea, unde am mai încheiat o zi într-o atmosferă de sărbătoare.

    A treia zi, ne-am luat rămas bun de la Oradea și am pornit către casă, căci am avut drum lung de parcurs. Am poposit la Cluj pentru a savura un prânz mai mult sau mai puțin ardelenesc, după care ne-am continuat călătoria în acorduri de chitară.

Profesor Alisia Constantin

CETATEA ALBA CAROLINA 






CASTELUL HUNIAZILOR





TIMIȘOARA














ORADEA










FOTO: profesor Daniela Buzilă




duminică, 10 decembrie 2023

NE PLACE ȘAHUL, cel mai cunoscut sport al minții!

 MOTO: 

        „Șahul este totul:  artă, știință și sport!“ (Anatoly Karpov)

1. SCURT ISTORIC AL JOCULUI DE ȘAH


    Se spune că începuturile jocului de șah s-ar afla între secolele III-VI, în țări precum India, Persia și China. Prin secolul VII, jocul s-a răspândit în Orientul Apropiat, Africa de Nord, Bizanț, Italia, Europa de Est și Spania. 
    În Evul Mediu, șahul era considerat de nobili un joc de elită. Șahul modern a apărut prin secolul al XVI-lea, în Spania, Franța, Anglia, ceva mai târziu în Rusia. De aici, din Rusia, au provenit cei mai mulți campioni mondiali de șah. (Sursa Wikiedia)

2. BENEFICIILE PRACTICĂRII JOCULUI DE ȘAH

    Șahul este un „sport al minții”, ceea ce înseamnă că este bun atât pentru adulți, cât și pentru copii. În lumea de astăzi, șahul îmbunătățește capacitatea de atentie a copiilor și îi învață să rămână concentrați pentru mai mult timp, îi învață să își asume riscuri și să aibă încredere în ei, să aibă inițiativă și să devină personalități active și optimiste.
 Jocul de șah îmbunătăţeşte memoria, dezvoltă logica, observaţia şi analiza, capacitatea de concentrare și planificare.
Șahul oferă o alternativă de petrecere a timpului liber, singur sau cu prietenii. Reprezintă o punte între oameni și îi poate încuraja să petreacă mai puțin timp utilizând mijloacele electronice.

3. JOCUL DE ȘAH, OPȚIONAL ÎN PROGRAMA ȘCOLARĂ

    Programul Național EDUCAȚIE PRIN ȘAH, promovat de Federația Română de Șah, își propune introducerea șahului în școlile publice din România, ca obiect de studiu opțional.
    De altfel, introducerea șahului chiar ca materie obligatorie de studiu în școli este și pe lista de priorități a Parlamentului European, încă din 2011. În 37 de țări din lume, șahul este predat în școli ca materie principală.

4. OLIMPIADA NAȚIONALĂ A SPORTULUI ȘCOLAR LA ȘAH, 2023-2024

    Etapa zonală

    Vineri 08. 12. 2023, Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Toplița, a organizat etapa zonală a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la Șah.
    Și în acest an școlar competiția de șah a fost individuală, separat fete și băieți atât la gimnaziu cât și la liceu.
    În urma desfășurării competiției, eleva Moldovan Denisa-Maria din clasa a V-a a obținut locul I, respectiv eleva Danciu-Măcicășan Gabriela-Maria din clasa a VII-a a obținut locul al II-lea. Cele două eleve vor reprezenta liceul nostru la etapa județeană, care va avea loc la Odorheiul Secuiesc, în luna ianuarie 2024.
    Felicitări tuturor elevilor participanți în această etapă!
    Mult succes elevilor în etapa județeană!







TEXT ȘI FOTO:
Profesor BOGDAN - IONUȚ PULHAC

    5. MOMENTE DIN POVESTEA JOCULUI DE ȘAH, LA SUBCETATE

    Zilele trecute, două eleve din echipa de șah a Liceului „Miron Cristea” din Subcetate participantă la etapa zonală a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la Șah, s-au clasat pe locul I și II, urmare a stimulării intersului elevilor pentru acest sport al minții, stimulare venită din partea școlii.
    Ar fi interesant să putem face, în acest context, un istoric al preocupărilor pentru acest joc la Subcetate.
    Ceea ce eu cunosc este că un suflu înnoitor a adus în liceu, respectiv în localitate, profesorul de matematică EMIL DIȚU, absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și trimis, prin repartiție ministerială, la Liceul teoretic din Subcetate, în anul 1965.

    

    Pasionat de șah, profesorul a incitat, cultivat și stimulat curiozitatea și interesul elevilor pentru acest sport al minții, i-a învățat și provocat la partide de șah în timpul liber și al vacanțelor. Între elevii cu preocupări și înclinații în acest domeniu, pasionați și performanți, ne amintim de RODICA-VIORICA MORAR, căs. PĂSTOREL, absolventă a anului 1971, care a participat la campionate naționale și după absolvirea liceului, fiind apreciată de însăși maestra sportului românesc în șah ELISABETA POLIHRONIADE.
    A crescut și interesul cadrelor didactice care căutau soluții a alunga monotonia vieții rurale. Se juca șah la școală, la clubul Căminului Cultural, ba chiar și la „o cafea”... S-a creat o adevărată emolație în jurul profesorului Dițu, care organiza competiții la nivel de școală, în care „maestrul” juca simultan cu mai mulți parteneri.
    Mi-amintesc că în tristul deceniu de austeritate al anilor 80 colegii mei, cadre didactice la Liceul din Subcetate - EMIL DIȚU, NICOLAE POPA, VASILE DOBREAN, MARIAN DINU, TRAIAN MUSCĂ, AUREL MÂNDRU, VALER HURUBĂ - erau în permanentă competiție.
    Microbul șahului s-a transmis și în rândul elevilor. Îmi amintesc cum unii erau atât de pasionați încât tot timpul liber, implicit pauzele dintre ore, îl consacrau șahului. Amintesc doar trei dintre elevi: DORIN-VASILE-IULIU COTFAS, CIPRIAN ZAIȚ, DANIEL DIȚU.
    A fost perioada când și eu am învățat elemente primare ale jocului de șah, solicitată de fiul meu, spre a-i fi partener de „antrenament”. Trebuiau gasite soluții a petrece timpul în perioadele în care zilnic se faceau pauze de curent electric la lăsarea serii, fără radio, televizor, fără posibilitate de a citi... când nici nu visam la telefon mobil, tabletă, internet...
    În vara acestui an, în 19 august, cu ocazia zilelor localității Subcetate, s-au organizat și Campionatele de sah și table, la sediul Căminului Cultural Subcetate.
Octogenarul Profesor Emil Dițu s-a clasificat pe locul I.
    Felicitări organizatorilor, participanților și profesorului care a ținut flacăra vie pentru acest sport al minții în acești aproape 60 de ani!
    Felicitări conducerii liceului, profesorilor implicați în Programul Național EDUCAȚIE PRIN ȘAH, promovat de Federația Română de Șah!

  https://viatalasubcetate.blogspot.com/2023/08/19-20-august-2023-zilele-comunei.html

Profesor pensionar DOINA DOBREANU

 

 

 

vineri, 1 decembrie 2023

La mulți ani, România! La mulți ani, Români de pretutindeni!

     Anul 1918 a adus României cea mai mare împlinire din întreaga istorie modernă: unirea politică a tuturor românilor, visul de veacuri al poprului român. Pregătită de fapta lui Mihai Viteazul la 1600, continuată de Unirea cea Mică din 1859, realizată prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza şi de paticiparea românilor la ,,Războiul pentru întregirea naţională” (1916-1918). Marea Unire s-a realizat la 1 Decembrie 1918, când s-au alăturat patriei-mamă, România, ultimele teritorii româneşti aflate sub dominaţie străină: Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş.

    Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti.
        La mulți ani, România!

💙💛💖
















 

Profesor DINA BURUȘ