duminică, 23 mai 2021

Profesorii-directori Vasile Dobrean și Anișoara Balog, Despre activitatea didactică la Liceul „Miron Cristea” Subcetate - Cosmina M. Oltean



     De la revenirea fizică la școală, elevii și profesorii Liceului Miron Cristea Subcetate lucrează pentru a acoperi lacunele din școala online prin recuperări și pentru o pregătire corespunzătoare în ce privește evaluările finale ce se apropie. Toate acestea pe fundalul unor lucrări de reabilitare generală a clădirii liceului, lucru necesar și așteptat în ultimii ani, dar care totodată îngreunează activitatea didactică. Despre toate acestea am aflat detalii de la conducerea liceului, dl director Vasile Dobrean și dna director adj. Anișoara Balog.

 

Vorbiți-ne despre întoarcerea fizică la școală și volumul de muncă. S-a reușit o bună acoperire a materiilor la orele online sau e nevoie încă de recuperări?

Vasile Dobrean - Pe lângă multitudinea de ore suplimentare ținute de cadrele didactice de la Subcetate în perioada în care am funcționat online, în prezent derulăm două programe naționale de recuperări. Pentru ciclul primar și gimnazial suntem înscriși cu 119 elevi la programul ”Școală după școală” cu 5 ore pe săptămână la 8 grupe de elevi, pentru care părinții au solicitat în scris organizarea acestor activități, începând cu luna martie.

La ciclul liceal desfășurăm activități remediale pentru elevii care și-au manifestat disponibilitatea, prin programul ROSE, ce are ca obiectiv scăderea ratei de abandon în rândul elevilor de liceu, creșterea ratei de promovare la examenul de Bacalaureat, tot într-un număr de 5 ore săptămânal, începând cu luna februarie. Aceste activități au fost desfășurate inclusiv în perioada vacantei avute în luna aprilie. Ele vor continua până la finele anului școlar.

Presupun că amplele lucrări ce se desfășoară în tot liceul îngreunează destul de mult activitatea zilnică de recuperare a materiei.

V.D. - Suntem într-un proces de reabilitare totală a clădirii liceului. Noi lucrăm în 2 schimburi. Jumătate din clădire este acum nefuncțională. Se lucrează la refacerea totală a acoperișului, a instalațiilor electrice și termice, înlocuirea cazanelor, izolarea termică a clădirii, instalații solare de producere a apei calde menajere, schimbarea pardoselii, gresie, grupuri sanitare, lambriuri și amenajarea externă, a curții. Sperăm ca recepția finală a lucrărilor să aibă loc la termen – septembrie 2021.

Rămâne în sarcina Primăriei și a Consiliului local să găsească soluții financiare de înlocuire a dotărilor pe care le-am avut și care au fost dezafectate și demontate, precum instalația de supraveghere video cu 34 de camere, refacerea infrastructurii de date și internet, mobilier nou și table școlare noi, reinstalarea videoproiectoarelor, achiziționarea de table inteligente și de televizoare smart, toate prevăzute în proiectul de reabilitare și fără de care școala nu este funcțională pe deplin. Ar fi păcat să avem o clădire excepțional refăcută, dar fără dotări. Sala de sport va fi de asemenea reabilitata, aflându-se în proceduri de evaluare a proiectului CNI-Compania Națională de Investiții încă din anul 2013...

Ce ne puteți spune despre stadiul imunizării cadrelor didactice?

Anișoara Balog - Pe platforma ro-vaccinare a fost înscris întreg personalul didactic, didactic-auxiliar și nedidactic care lucrează în școala noastră. S-au făcut programările la vaccin așa cum a solicitat fiecare coleg, dacă a solicitat, ori s-a înscris fiecare individual în funcție de decizia personală. Dacă vorbim din punct de vedere procentual al imunizării personalului din școala noastră acesta este în jur de 40%. Cadrele didactice s-au imunizat cu diferite tipuri de vaccin. Pot spune că sunt foarte preocupate de acest aspect colegele noastre care predau la învățământul preșcolar și primar, aspect pe care îl apreciez. Deoarece vaccinarea nu reprezintă o obligație, trebuie să respectăm opțiunea personală. Am observat un interes crescut pentru imunizare și în rândul personalului didactic-auxiliar. Faptul că am trecut prin această perioadă dificilă cu învățământ online sau hibrid, a reprezentat o provocare în condițiile în care conexiunea la Internet a fost mai mult sau mai puțin bună, device-urile performante sau nu. De aceea consider că acest proces de imunizare, pe care autoritățile de la nivel central și local îl promovează, trebuie să ne preocupe pe toți și să devenim parte integrantă pentru a putea să venim la școală fizic.

Care sunt provocările/problemele cu care s-au confruntat profesorii în tot acest interval și cum s-au adaptat?

V.D. - Marile provocări sunt legate de modul în care am fost obligați să ne adaptăm în timp foarte scurt la metodologia desfășurării activităților online. Trebuie spus că profesorii din Subcetate s-au adaptat relativ rapid la noul tip de activitate. Mulți s-au înscris la programe de instruire specifice, pe platforme digitale dedicate (Profesor In Online, Digital Nation).

Totuși marea provocare a fost lipsa device-urilor performante, atât pentru elevi cât și pentru profesori. Spre finalul anului 2020 am reușit să transmitem elevilor noștri un număr mare de tablete cu abonament pe doi ani pentru traficul de date, necesare pentru accesarea platformei EDUAPPS (Classroom, Meet, etc.), astfel pe lângă cele 105 tablete primite prin grija ministerului, am reușit să mai achiziționăm ulterior, cu sprijinul financiar al Consiliului Local și Primăriei Subcetate, încă 87 de tablete. De asemenea am achiziționat 17 laptopuri noi, pe care le-am predat în comodat cadrelor didactice, pentru creșterea calității instruirii online.

Totuși, exista o problema cu nivelul semnalului în unele zone ale localității, dar și cu accesul la rețelele de telefonie mobilă din cauza creșterii semnificative a cantității de date transmise simultan. Poate că autoritățile locale ar trebui să intimeze discuții cu operatorii de telefonie mobilă și de date pentru a vedea care sunt posibilitățile de ameliorare a acestei probleme.

Ați mai avut sau veți avea curând proiecte educaționale extrașcolare?

V.D. - Din păcate de peste un an de zile nu am mai organizat asemenea activități. Dar toată lumea este dornică să reîncepem aceste activități.

A.B. - Unul dintre proiectele noastre de suflet, Festivalul de teatru „Confesiuni despre viață și artă” ne lipsește în mod deosebit, ca și Festivalul de colinde și toate activitățile extrașcolare pe care le-am organizat cu ocazia diferitelor sărbători: 1 Decembrie, 24 Ianuarie, Ziua Eroilor etc..

Să mai trecem o dată, pe scurt, prin oferta educațională a liceului. De ce ar trebui un elev din zonă să-și continue studiile liceale aici?

V.D. - Oferim o clasă de liceu, cu două specializări: Matematică-Informatică sau Științe ale naturii – pentru profilul real, și Filologie sau Științe sociale – pentru profilul uman. Mai adaug aici clasa a 9-a de învățământ cu frecvență redusă din profilul real, specializare  Științe ale naturii. Precizăm ca este singura clasă de acest fel din zona și singura în limba română la nivelul județului de acest tip.

De ce să-și continue un elev studiile la Subcetate? Putem invoca motive legate de istoria și tradiția liceului, legate de calitatea colectivului didactic, de multitudinea activităților de pregătire pentru examene pe care colegii mei le-au făcut suplimentar și gratuit de mulți ani sau de grozavele activități extrașcolare desfășurate. Cred că nu există familie în Subcetate și în zonă care să nu fi avut tangență cu învățământul de la liceul din Subcetate și mai cred ca au fost mulțumiți de modul corect în care au fost tratați elevii în școala noastră.

Cosmina M. OLTEAN



Niciun comentariu: