duminică, 10 septembrie 2017

Tabăra de scriere creativă Toplitera, ediţia I, 4-8 sept. 2017


Pe data de 4 septembrie a debutat la Secu, Topliţa o tabără de scriere creativă condusă de unul dintre cei mai originali scriitori contemporani, Florin Iaru. Tabăra s-a desfăşurat până pe data de 8 şi a fost posibilă datorită sprijinului venit din partea Consiliului Local prin Primăria Municipiului Topliţa. Proiectul cultural a fost iniţiat de Fundaţia Culturală Miron Cristea, Topliţa în colaborare cu Centrul Cultural şi Biblioteca Municipală şi s-a dovedit un real succes, astfel că se doreşte o continuare a proiectului în anii următori.


S-au înscris 23 de participanţi de toate vârstele, de la elevi la cadre didactice, din Topliţa, Târgu Mureş, Cluj, Sibiu, Braşov, Buzău, Iaşi, Bucureşti şi singurele condiţii la înscriere au fost interesul pentru proză, dorinţa de perfecţionare a stilului, deschidere spre nou şi spre dezbaterea unor idei noi. Au urmat 5 zile pline, cu multe teme şi multă muncă, după cum mi-au mărturisit participanţii, zile petrecute într-o zonă frumoasă de munte şi într-o atmosferă de prietenie. Participanţii au avut bucuria de a petrece aceste zile sub îndrumarea scriitorului Florin Iaru, un om cald, foarte deschis, prietenos şi dornic de a oferi celor din jur câte ceva din propria experienţă literară, dar şi sfaturi foarte utile.
Precizia e marele secret al literaturii bune… (Florin Iaru)



După cum probabil ştiţi deja, Florin Iaru este unul dintre cei mai emblematici poeţi ai generaţiei optzeciste. Absolvent al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii din Bucureşti, în 1978, a fost profesor până în 1982. A devenit apoi redactor al editurii Cartea Românescă şi la publicaţia Cotidianul. Debutul literar şi-l face în 1962, cu câteva versuri în revista Luminiţa. În 1970 devine membru al Cenaclului de Luni, condus de Nicolae Manolescu, iar în timp devine unul dintre cei mai proeminenţi membrii ai cenaclului. Vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor între 1995-1996, Florin Iaru a realizat şi prezentat emisiuni de cultură la TVR1 şi TVR Cultural. Cu primul volum de poezii, Cântece de trecut strada din 1981, se bucură de un mare succes editorial. Alături de Mircea Cărtărescu, Traian Coşovei şi Ion Stratran a publicat un an mai târziu Aer de diamante. Prin vorbele lui Manolescu, Iaru este o întrupare a ingenuităţii ce îi marchează puternica inteligenţă. Poemele sale au apărut în antologii din Germania, Italia, Anglia, Franţa, Spania, SUA şi Rusia. Despre Fraier de Bucureşti, apărută în 2015, Cristian Teodorescu spunea că trebuie citită dacă doriţi să revedeţi trecutul într-o nouă prezentare.
Scrisul vine din scris…
Talente există peste tot, îmi spunea scriitorul, dar multe nu sunt lucrate sau eşuează. Ca îndrumător, trebuie să ghiceşti dacă cineva are talent şi să-ţi dai seama cum îl poţi ajuta.Scrisul vine din scris. Cărţile se nasc din cărţi. Dacă citeşti mult îţi vine şi cheful de scris. Cine citeşte mult, poate învăţa să scrie pentru că scrisul e o tehnică şi este ceva simplu deşi pare complicat, dar şi ceva complicat deşi pare simplu. Florin Iaru este de părere că nu e bine ca un scriitor să fie arogant, ci simplu şi cinstit, dar mai ales clar şi sigur pe ce scrie.
Cât despre cursurile pe care le susţine în cadrul taberelor sale de scriere creativă, am putea spune că este modul propriu de continua să-şi etaleze talentul pedagogic. Dintr-un scurt interviu, acordat în ultima zi de tabără de la Secu, am aflat de la D-l Iaru că astfel de tabere de scriere, pe care le organizează împreună cu Marius Chivu de la Dilema, au loc deja de 5 ani la Bucureşti, că în general au un parcurs de 2 luni şi că apoi mulţi dintre cursanţi debutează ca scriitori. Florin Iaru are o abordare pedagogică proprie. Îmi mărturisea că fiecare zi de curs începe cu un expozeu teoretic, cu trimiteri la literatura universală, apoi dă o temă, urmată de discuţii. Când textele sunt gata, fiecare citeşte textele celorlalţi, iar apoi urmează analiza de text a fiecărui cursant în parte. Seara proiectează câte un film şi recomandă cursanţilor sa fie atenţi la dialoguri şi la construcţia personajelor. Scriitorul susţine că observă progres la cursanţi cu fiecare sedinţă care trece. La fel spunea şi despre grupul de la Secu, declarându-se plăcut surprins de evoluţia unora. Primul sfat despre scris este mereu acelaşi: cu cât foloseşti mai puţine cuvinte, cu atât poţi obţine efecte mai mari întrucât cuvintele multe slăbesc emoţia.



Impresii din tabără
Cât despre impresii legate de această tabără am considerat că cel mai potrivit este să-i las chiar pe cursanţi să vă spună, cu propriile cuvinte şi să redau întocmai câteva.
Tabăra Toplitera a fost ca o combinaţie între vacanţă şi şcoală. M-am simţit ca-n vremea liceului… Abia aşteptam să vin aici pentru a lua parte la cursurile prozatorului Florin Iaru, Aşteptările mi-au fost depăşite, cursurile au fost foarte utile, iar temele zilnice au fost provocatoare, susţine Hristina Doroftei din Târgu Mureş.
Îmi place să cred că sunt un om al provocărilor, iar acesta este unul dintre motivele care m-au adus aici. Nu sunt la primul curs cu D-l Iaru, deci ştiu cât de interesante şi antrenante sunt lecţiile d-lui profesor. Suntem aici 23 de oameni cu vârste şi personalităţi foarte diferite, iar asta face ca toţi să avem ce învăţa unii de la alţii. Până la urmă acesta e motivul principal pentu care ne aflăm aici: să învăţăm, să ne perfecţionăm. Mulţumesc din tot sufletul d-lui Iaru pentru sugestii, colegilor pentru sfaturi şi idei, iar gazdelor, Viorica şi Costel Lazăr, pentru primirea călduroasă. – Gabriel Macsim, Buzău 
Florin Iaru a fost omul care ne-a oferit ocazia să gustăm din vasta şi frumoasa artă a scrisului. Toată lumea a dovedit aici mult interes şi pasiune pentru scris. – Viorica Lazăr, organizator
’’Literatura nu e despre cuvinte frumoase, ci despre cuvinte potrivite. / Cu cât e mai inteligent scriitorul, cu atât se dă mai prost. / Precizia e marele secret al literaturii bune. / Cuvintele multe slăbesc emoţia. / Prin literatură nu schimbăm mentalităţi, ci sentimente…’’ Cred că toate citatele enumerate anterior au contribuit foarte mult la formarea scrisului meu în tabăra acesta, ele fiind părţi extrase din notiţele pe care le-am luat în timpul cursurilor. Am avut nevoie de tabăra asta ca de aer şi nu doar din dorinţa de a mă deconecta câteva zile de la ritmul vieţii cotidiene, ci şi din cauza foamei neîncetate de scris, de literatură şi de filme. Nu pot să spun decât că am primit exact lucrurile de care aveam nevoie, iar pentru asta le mulţumesc tuturor. – Maria Bucşea, Târgu Mureş 
Această tabără a fost ca o fereastră către lumină… Aici am înţeles cât e de important să citeşti cât mai mult, să priveşti în jur, să urmăreşti filme, scenarii de viaţă, să împărtăşeşti experienţe, să trăieşti pentru tine, dar şi pentru alţii. Felicitări organizatorilor pentru curajul de a trece anumite bariere, pentru a deschide noi orizonturi tinerilor şi nu numai, de a promova cultura aici, la Topliţa. – Viorica Macarie, Topliţa
Când am venit în această tabără de creaţie nu ştiam ce mă aşteaptă sau ce voi întâlni. Surpriza însă a fost destul de mare pentru că merg acasă cu un bagaj voluminous de idei şi indicaţii utile pentru un viitor volum de proză. Mulţumesc d-lui Iaru pentru răbdare şi sfaturile folositoare tuturor. – Maria Mărginean, Topliţa 
Ultima zi de tabără, zi festivă
În ultima zi, cursanţii lucrau încă la ultima temă dată de îndrumător, dar la prânz a avut loc o întâlnire festivă în cadrul căreia s-au tras concluzii şi fiecare participant a fost recompensat cu o diplomă de participare. La întâlnire a participat şi primarul Stelu Platon, care a susţinut iniţiativa proiectului şi care a promis că o va face şi în anii viitori. Mă bucur că astfel de evenimente se întâmplă la Topliţa, deşi vorbim despre un oraş mic. Pe lângă un talent cu care ne naştem e foarte important ca cineva să-l vadă şi să-l cultive. Pentru asta sunt importante astfel de întâlniri, mai spunea acesta. Prof. Ilie Şandu, prezent în tabără, a dorit să sublinieze că o săptămână, în care un grup are ocazia de a fi îndrumat de un scriitor precum Florin Iaru, este o ocazie deosebită.
Prima ediţie a Taberei de scriere creativă Toplitera s-a încheiat pe 8 septembrie într-o atmosferă de prietenie, cu un sentiment de mulţumire resimţit de fiecare şi cu planuri pentru viitoarea ediţie. Munca depusă de participanţi se va materializa într-un viitor număr al revistei Toplitera, care va avea un supliment ce va cuprinde lucrările realizate în tabără.
Cosmina Marcela OLTEAN




Niciun comentariu: