vineri, 19 decembrie 2014

SERBAREA DE CRĂCIUN LA SUBCETATE - 2014






  Profesor Claudia Ardelean 

       Crăciunul nu este o perioadă, nici un sezon, ci o stare de spirit. Adevăratul spirit al Crăciunului înseamnă să preţuieşti pacea şi bună voinţa, să oferi, din plin, compasiune.”  
“Mi-aş dori să pun Spiritul Crăciunului într-un borcănaş să mă bucur în fiecare lună”, spunea un copil al acestei şcoli.
Haideţi să simţim spiritul Crăciunului împreună şi în acest an alături de colegii noştri, alături de profesorii noştri şi alături de părinţi , căci aşa stă în tradiţia acestei sărbători. Crăciunul nu este atât deschiderea cadourilor, cat deschiderea inimilor noastre.
Crăciun fericit este cel care ne poate înapoia iluziile copilăriei, care îi poate reaminti unui vârstnic plăcerile tinereţii, care poate transmuta marinarul şi călătorul peste sute de mile, direct în sânul cald si liniştit al familiei.”
În acest an serbarea Crăciunului este parcă mai frumoasă, deoarece mulţi dintre dumneavoastră au pregătit dintre cele mai diverse momente, CU DORINŢA DE A BUCURA INIMILE APROPIAŢILOR. Strădania nu a fost una uşoară, deoarece printre orele de curs am încercat să strecurăm numeroasele repetiţii. Sunetul colindelor a răsunat preţ de câteva săptămâni in şcoală. Acestea nu au rămas însă fără răspuns, iar azi, rezultatele muncii noastre va fi cu siguranţă răsplătit cu aplauze furtunoase. Mulţumim cadrelor didactice implicate şi elevilor participanţi pentru că încearcă şi reuşesc să aducă an de an această sărbătoare mai aproape de inimile noastre.
Astfel clasa a VI a, însufleţită de diriginta lor, profesor Buzilă Daniela ne va încânta auzul cu un recital folk de colinde .
Crăciunul este  poezie şi poveste. Crăciunul este pătura magică care ne acoperă, acel ceva atât de intangibil de parca este un parfum. Poate să ţeasă un val de nostalgii în jurul nostru.
Crăciunul  înseamnă naşterea speranţei, naşterea Domnului Isus, moment crucial în istoria omenirii. Crăciunul are la bază pasajul biblic care spune că Fecioara Maria după ce  i s-a vestit că va naşte în mod miraculos pe Mesia a rămas însărcinată. (Matei I,18-II,1-23, Luca I-II ). Ea era împreună cu Iosif în Bethleem, pentru a se înscrie la recensământul comandat de împăratul roman Augustus (27 a.Hr - 14 d.Hr).
În acel moment s-a împlinit vremea să nască şi n-au găsit adăpost decât într-un staul amenajat într-o grotă la marginea oraşului. Aici în simplitate şi-n sărăcie s-a născut Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, trimis să se facă om pentru a-i mântui pe oameni. Naşterea lui n-a rămas neobservată. Păstorii din preajmă au avut o revelaţie: un înger le-a vestit că s-a născut Mesia cel aşteptat. Au mers, s-au convins, şi au răspândit vestea.
Trei înţelepţi, numiţi în acea vreme magi, au venit din Orient, călăuziţi de o stea până în locul unde s-a născut Hristos şi i-au adus pruncului daruri, recunoscând că s-a născut un împărat.
În amintirea stelei care i-a condus pe magi, copiii obişnuiesc să meargă astăzi cu steaua, vestind că Fecioara Maria a născut pe Mesia. Doar regele Iudeii, Irod, nu s-a bucurat de acest eveniment, pentru că îşi vedea ameninţată regalitatea. Nu ştia că pruncul Iisus avea să fie un altfel de împărat – al unei Împărăţii spirituale. Creştinii aud această istorie evanghelică, în Biserici, la Liturghia sărbătorii, precum şi colindele care vestesc Naşterea Domnului.
Versurile clasei a IX a vor readuce momentul naşterii aproape de sufletele noastre, fiindcă acesta este adevăratul Crăciun.
Colindatul este un obicei stravechi.Cei dintâi colindatori au fost păstorii care au venit la peștera luminată unde s-a născut Pruncul Iisus și bucurându-se de acest semn ceresc si de glasul îngerilor au vestit degrabă în cetatea Betleemului minunea la care au fost martori.
Colindul este o neprețuită zestre spirituală, pe care o moștenim din moși-strămoși. El este sfânt, pentru că transmite un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu. Dar colindul este și bun, pentru că acestă veste are menirea să slujească vieții, să aducă atâta bine în lume și între oameni. Din vremuri vechi, colindele, datinile și obiceiurile noastre de Crăciun au fost o adevarată școală de virtuți morale, întărind simțămintele de frațietate și de buna înțelegere.
D- na prof.. Moldovan Ramona si d -na prof. Szocz Mirela au pregătit un set de colinde care să ne insuflețească.
Există o strânsă legătură între colindele cântate la Crăciun şi Anul Nou. Muzica a influențat colindele și le-a desăvârșit. Specialiștii din domeniu afirmă că niciun popor din lume nu posedă o colecție mai frumoasă și mai variată de colinde şi obiceiuri precum poporul român.
Clasa a IV a a pregătit Pluguşorul , obicei practicat de români cu prilejul Anului Nou.
De sărbători oamenii îşi doresc să fie aproape. Astăzi avem doi invitați care au ținut să vă încânte cu talentul lor: Baroi Andrei şi Baroi Andreea. Ei vor interpreta colinde la vioară.
Si cum vestirea nu se face fără rânduială, ci după cum este trimis fiecare, spune Biblia, urmează să vestească nașterea corul condus de d-na prof. Ionela Popa și apoi corul condus de domnișara prof. Teodora Suciu și de domnul profesor Cojocar Dragoș.
Si cum Craciunul înseamnă bucurie vă invităm să luați parte la Dansul Crăciunițelor condus de d-na prof. Buzilă Daniela.    Profesor Claudia Ardelean 



















Niciun comentariu: