vineri, 6 aprilie 2012

ȘCOALA ALTFEL 2012 -Lyceum, an XVI, 2012, nr. 1 (70)

SCOALA ALTFEL

Elevii clasei a IX-a într-o excursie de neuitat 

Miercuri dimineaţa (4 aprilie 2012); împreuna cu un grup vesel şi gălăgios; am pornit la drum, pregatiţi pentru o excursie memorabilă de doua zile pe un itinerariu foarte frumos.
În decursul primei zile am vizitat mai multe obiective turistice întalnite pe traseu: Mănăstirea Secu, Mănăstirea Sihăstria, Casa memorială Ion Creanga și Cetatea Neamţului. La finele zilei am ajuns în Iaşi, unde ne-am cazat la Casa Bucovineană. Încarcaţi de acasă cu o energie inepuizabilă, am decis să mergem la un film 3D în Mall . Ne-am cumpărat bilete la unul dintre filmele noi apărute, un film mitic însă neaşteptat de captivant, „Furia Titanilor”. Astfel am încheiat ziua într-un mod mai mult decât plăcut, fiind pentru mulţi dintre noi o activitate în premieră.
În cea de-a doua zi, am facut un tur prin centrul oraşului, având prilejul de a admira Teatrul Naţional, Mitropolia Iaşului, Muzeul de Stiinţe Naturale , Copoul, Muzeul „Mihai Eminescu”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (unde am avut norocul să mă plimb pe aceleaşi coridoare unde, în urmă cu mai bine de 20 de ani, părinţii mei au trecut studiind la Facultatea de Matematică). Am încheiat și aceasta zi într-o notă spectaculoasă datoriă Gradinii Botanice a Iașului. Am fost fascinată de serele care deţineau un număr impresionant de specii de plante (de la cactuşi până la bananieri), de superbele alei şerpuite care tăiau rondurile simetrice de lalele deja imbobocite,
ducândune-ne paşii la un mic lac natural. Bine-nţeles, liniştea părea a fi la ea acasă, dându-ne prilejul de a ne întâlni faţă în faţă cu natura.



Este greu să descrii în câteva rânduri bogăţia de trăiri, de sentimente şi emoţii! Pentru mine această excursie organizată de prof . Ionela Popa şi prof . Cristian Popa a fost un prilej ideal de a-mi îmbogaţi și mai mult cultura generală, de a mă întâlni cu istoria propriului neam, de a fi mândră că sunt româncă, m-a facut să conştientizez înca o dată că mama natură are o frumusete copleşitoare care te supune prin perfecţiune să o admiri. Excursia avut un rol la fel de însemnat asupra colectivului de elevi din care fac parte, sudându-l şi mai puternic. Denisa-Maria Popa

Despre activitățile elevilor clasei a IV-a

Săptămâna „Școala altfel” mi-a plăcut nespus.
Excursia la castelul contelui Lazar din comuna vecină, Lăzarea, din prima zi, a fost magică pentru unii colegi. Zidurile castelului păreau îngreunate de anii care s-au așezat peste ele, iar turnul mare era plin de istorie. Tablourile din Sala cavalerilor ne vorbeau despre viața familiei contelui.
Ziua de luni a trecut repede. Marțea a venit cu emoțiile concursului „Micul matematician”, pentru unii, iar pentru alții cu activități recreative și abilități practice.
Activitățile sportive de miercuri, conduse de doamna profesoară de sport, Cristina Tarcău, ne-au pus în mișcare. Unii dintre noi au abut totuși emoții deoarece doamnele învățătoare Dinu Melania, Dorica Țepeluș, Ileana Todor și Viorica Oană au fost prezente, în lojă.
Încondeiatul ouălor din ziua de joi a fost o zi mult așteptată de noi toți. Am încondeiat ouă de diferite mărimi cu hârtie, carioca, acuarele și alte metode.



Așteptăm cu nerăbdare ziua de vineri, când vom vedea colecția de costume populare „Casa cu amintiri” și vom participa la concursul de gastronomie. David Bordea


Despre activitățile elevilor clasei a V-a
Activitatea mea preferata a sost cea cu experimentele științifice, care a avut loc în prima zi, luni, 2 aprilie, în sala cabinetul de fizică. Profesorii organizatori au fost: Sanda Voda și Keresztezs Anna-Maria, ajutate de domnul laborant Romel Rusu. Au participat elevi din clasele a V-a, a VI-a și a VIII-a.
A început doamna noastra dirigintă, Sanda Voda cu aproximativ 5 experimente, apoi ne-a arătat doamna profesoară Keresztezs Anna-Maria tot vreo 5 experimentem în timp ce doamna dirigintă a pregătit un alt experiment. De fiecare dată când vroiam să întrebăm, să spunem ceva trebuia să cerem mingea de pluș.
Activitatea asta a fost mult mai frumoasă decât toate celelalte, cred eu, deoarece am învățat multe lucruri noi.  Gabriela Dobrean

Activitățile organizate în săptămâna „Școala altfel” s-au finalizat cu concursul de gastronomie organizat pe clase, în curtea școlii. Fiecare clasă a realizat un anume fel de mâncare, sub supravegherea profesorului diriginte și sub ochii juriului.
Noi, elevii din clasa a V-a, am pregătit gulaș de cartofi, de post. Băieții au făcut și au întreținut focul, au instalat ceaunul. Între timp, fetele au curățat legumele. Am avut posibilitatea să învățăm practic etapele de realizare a unei mâncări simple și am trăit bucuria de a reuși să pregătim împreună un gulaș delicios. Juriul a apreciat savoarea gulașului nostru și ne-a clasat pe locul al III-lea.
„Școala altfel” ne-a oferit experiențe plăcute, educative și distractive. 
Aurel-Dan Dobrean


Când am auzit prima oară sintagma „școala altfel”, am fost pusă puțin pe gânduri. De ce ? pentru că școala e tot școală, iar activități diferite la școală nu îmi imaginam. Un lucru era sigur : profosorii nu veneau cu catalogul, nu se dădeau note, teme, exerciții, deci, într-adevăr, era altfel.
Am stabilit împreună cu doamna dirigintă activitățile pe care urmam să le desfășurăm și am așteptat cu nerăbdare sosirea primei zile de „școala altfel”. Dintre activitățile desfășurate în această săptămână amintesc : „Stil de viață sănătos”, „Brățara prieteniei”, „ Experimente științifice”, „Acordarea primului ajutor”, „Concurs de talente” etc.

Din fiecare activitate am învățat o mulțime de lucruri noi și interesante, iar ceea ce este esențial, e felul în care irosim fiecare minut din viața noastră. Am reușit să înțeleg că putem asimila informații și altfel, nu numai prin lecturi, ci și prin practică, realizând că fiecare moment este unic.

Activitatea care m-a impresionat în mod deosebit este „Acordarea primului ajutor”, din care am învățat cum trebuie să ne comportăm cu persoanele bolnave, rănite și cum le putem ajuta, cum trebuie să punem corect un bandaj până la sosirea cadrelor medicale sau până la ducerea bolnavilor la spital. Ne-am simțit utili în ciuda faptului că suntem doar niște copii.

Am realizat că aceste activități ne-au apropiat mai mult de colegi și profesori deoarece m-am simțit ca într-o familie în care fiecare este folositor și responsabil.

De-a lungul săptămânii am dobândit atât informații utile, chiar dacă nu am avut cărți, cât și sentimentele plăcute pe care le voi păstra în amintire ca pe o comoară. Raluca-Andreea Pop

 Am participat în această săptămână la activități frumoase și interesante, la altfel de activități decât cele obișnuite la școală. Toate activitățile au fost un bun prilej de a învăța multe lucruri noi.

Mie și-a plăcut mai mult concursul de gastronomie, organizat pentru toate clasele din școală. Noi, elevii clasei a V-a, împreună cu doamna dirigintă, profesoara Sanda Vodă, am pregătit cea mai gustoasă tocăniță de cartofi. Bianca-Alexandra Cotea

 Una din activitățile la care eu am participat a fost „Brățara prieteniei”, propusă de doamna profesoară Daniela Dobrean. A fost o activitate interesantă și plăcută. Eu am învățat să confecționez o brățară frumoasă pentru prietena mea.  Ancuța-Mirela Ciubîcă

Este 5 aprilie. Colectivul clasei a V-a, împărțiți pe echipe, prezentăm scenetele pregătite cu doamna dirigintă Sanda Vodă. Între spectatori sunt domnul director, profesorii de istorie și limba română. Sceneta pe care a pregatit-o grupa din care eu fac parte, o scenetă hazlie, se numește „Salutul”. Fiecare coleg și-a dat silința să-și dovedească toate abilitățile în interpretarea rolul asumat. După multe săptămâni de muncă, puțină distracție ne-a prins tare bine!  Andreea Patka

Cel mai frumos tablou

Mi-au plăcut mult activitățile diverse și interesante,  organizate pe ateliere, din săptămâna „Școala altfel”, având posibilitatea să alegem ceea ce ne place.
Vreau să vă prezint activitatea desfășurată în data de 5 aprilie, „Educație prin artă”, coordonată de doamnele profesoare Daniela Dobrean, Sanda Vodă și Elisabeta Moldovan.
Informațiile aflate despre artiști plastici, tehnici de lucru și ustensile necesare mi-au trezit un interes deosebit și m-au determinat să rămân până la sfârșitul zilei și să realizez împreună cu colegele mele lucrarea colectivă numită „Contemplare”. Am folosit acuarelele, le-am combinat obținând culori foarte frumoase și am realizat o lucrare artistică interesantă prin modernismul liniilor și mesajul final, lăsând privitorului posibilitatea de a-l descifra.
Având în vedere că activitățile organizate în această săptămână au fost deosebite și interesante, aș dori să avem posibilitatea să ne bucurăm și în anul următor de o astfel de săptămână de școală.
Ana-Alexandra Dobrean, clasa a VII-a

Orarul meu în Saptamana "Școala altfel"

În perioada 2-6 aprilie, orarul școlii noastre s-a schimbat total. Elevii au participat la un proiect numit ȘCOALA ALTFEL. În locul orelor obișnuite, elevii au descoperit alte moduri de a învăta lucruri noi. Orarul meu a fost următorul:
Luni, 2 aprilie08:00-10:00, Concurs de limba engleză organizat de doamnele profesoare Mirela Scosz si Maria Șerban. Activitatea s-a desfășurat în cabinetul de limba franceză. Concursul a constat într-un test grilă de 98 de întrebări, întrebările făcând referire la cultura și gramatica britanică. Întrebările mi s-au părut destul de ușoare. Acest concurs mi-a adus noi cunoștiințe cu privire la cultura britanică.
10:00-12:00, Experimente științifice distractive, activitate organizată de doamnele profesoare Anna-Maria Kerestes si Sanda Vodă, ajutate de domnul laborant Romel Rusu. Activitatea s-a desfășurat în laboratorul de fizică, unde au participat elevi din clasele: a V-a, a VI-a si a VIII-a. Ei au avut ocazia să descopere lumea și să înțeleagă unele fenomene care se petrec în natură sau în viața de zi cu zi. Copiii au fost foarte entuziasmați de aceste ,,mistere” științifice.


12:00-14:00, România turistică, activitate organizată de doamna profesoară Claudia Ardelean. Au participat elevi din toate clasele. Am putut descoperi cele mai minunate obiective turistice, care se află chiar la noi în țară, cum ar fi: orașul Timișoara (Viena României), Scheii Brașovului (cea mai veche școală din România), peisajele pitorești din Munții Fagăraș, Lacul Albastru, județul Suceava cu nenumăratele mănăstiri (Mănăstirea Voroneț, Putna etc.), orașul Brașov, orașul București. După prezentarea PPT, doamna profesoară ne-a testat cunoștiințele, printr-un concurs compus din 20 de întrebări. Prin această activitate am descoperit noi locuri minunate de vizitat.
Marți, 3 aprilie:08:00-10:00, Educație pentru mediu, o activitate cu scop ecologic, organizată de doamna profesoară Daniela Dobrean în cabinetul de geografie. Au participat elevi din toate clasele. Subiectul a fost ,,Luna Pădurii”. Doamna profesoară ne-a prezentat importanța pădurii în viața noastră. Pentru început cu un joc, în care fără să ne dăm seama am caracterizat pădurea:
L-luminoasă, U-unică, N-neegalabilă, A-apărătoare/ P-protectoare, A-atrăgătoare, D-dăruitoare, U-uimitoare, R-răsfirată, I-indinspensabilă, I-ideală
După un concurs tip rebus, împărțiți pe echipe am realizat desene, machete, afișe și eseuri, referitoare la pădure, plămânul verde al Terrei, și la importanța ei pentru oameni.
10:00-12:00, Brățara prieteniei, a fost una dintre activitățile care au sporit lucrul în echipă al elevilor. La această activitate, organizată de doamna profesoară Daniela Dobrean au participat mulți elevi. Acțiunea a constat în realizarea de brățări ale prieteniei. Unii au învățat mai ușor, alții mai greu, dar toți până la urmă au învățat să facă singuri niște brățări frumoase si interesante.
Miercuri, 4 aprilie08:00-10:00, Educația bunului cetătean, activitate organizată de doamna profesoară Daniela Dobrean. Acțiunea s-a desfăşurat în cabinetul de geografie şi-a avut ca scop informarea elevilor cu privire la munca cercetaşilor.
Cercetăşia este cea mai mare organizaţie mondială educativă de tineret, care de 100 de ani contribuie la crearea unei lumi mai bune prin implicarea personală a sutelor de milioane de oameni care au respectat Promisiunea Cercetaşului.
Baden Powell, părintele cercetăşiei, spunea: Adevăratul mod de a fi fericiţi este acela de a aduce fericire altora. Căutaţi să lăsaţi această lume un pic mai bună decât aţi găsit-o şi, când vă va suna ceasul morţii, veţi putea muri fericiţi cu conştiinţa că nu v-aţi risipit timpul, ci „aţi făcut ceea ce e mai bine!”10:00-12:00, Mâini dibace, activitate organizată de doamna profesoară Claudia Ardelean în cabinetul de limba română. Am participat cu bucurie la această activitate de vopsire a ouălor de Paşte, un obicei străvechi în tradiția românească. După nişte modele prezentate de doamna profesoară, am pictat două ouă. Mi-a plăcut mult această activitate, păcat că nu au venit şi alți elevi.
12:00-13:00, Educația bunului cetățean, o activitate propusă de doamna profesoară Daniela Dobrean, ca o continuare a primei părți desfășurată între orele 8 – 10; am practicat aerobic în sala de sport. Mie mi s-a părut foarte interesant acest sport numit şi ,,gimnastică cu oxigen”.
Joi, 5 aprilie08:00-10:00, Educația prin artă, o activitate propusă de doamna profesoară doamna Daniela Dobrean. Aceasta a constat în realizare de picturi abstacte sau quiling-uri după modele date. Rezultatele muncii noastre au fost uimitoare. Doamna profesoară a realizat o expoziție cu lucrările elevilor. Micii artiști au continuat activitatea și între orele 12:00-14:00.



11:00-12:00, Echipa Verde- activitate ecologică -, activitate coordonată de doamnele profesoare Daniela Dobrean si Sanda Vodă. Eu, împreună cu colegii mei, am prezentat elevilor din şcoală proiectul ecologic la care ne-am înscris anul acesta numit ,, Școli pentru un viitor verde”. Această activitate informativă a fost una dintre activitățile din proiect. Elevii au fost informați cu privire la importanța reciclării hârtiei şi PET-urilor şi impactul care îl au acestea asupra mediului înconjurător. La sfârşit, participanții au realizat afişe informative cu privire la colectarea selectivă și la ecologizarea râului Mureş, activități care se vor desfăşura după vacanță.
Vineri, 6 aprilieConcurs de gastronomie. Clasele de la gimnaziu au avut ca tema, gulaşul de cartofi, iar clasele de la liceu, iahnie de fasole. Fiecare clasă a preparat cu măiestrie mâncăruri delicioase. Desigur, mâncarea a fost de post. La sfârşit, juriul a premiat fiecare clasă în funcție de gustul și de aspectul mâncării preparate. Consider că adevărata răsplata a fost timpul petrecut cu colegii şi masa gustoasă luată împreună.
CONCLUZIA: Săptămâna ȘCOALA ALTFEL a fost foarte interesantă. Acest proiect a dat elevilor șansa de a experimenta lumi noi, de a vedea școala ,,altfel” si de a-și descoperi talente neștiute până acum. Sper ca proiectul să se realizeze și anul viitor.
Andreea Natea, clasa a VIII-a

Opinii ale elevilor clasei a X-a A

Ziua întâi, 2 aprilie 2012Ministerul Educaţiei şi-a propus ca în perioada 2-6 aprilie a.c. să ne delectăm cu un orar mai non-formal alcătuit din activităţi din toate domeniile, acest program fiind numit Şcoala altfel. Elevul are oportunitatea de a-şi alege singur activităţile care-l pun mai bine în valoare.
Astfel, programul Şcoala altfel a debutat în şcoala noastră cu o multitudine de activităţi care au implicat un număr mare de elevi. Elev fiind, nu am avut posibilitatea de a participa la toate activităţile, dar voi încerca să le sintetizez pe cele la care am participat.
Sub sprijinul profesoarelor de limbă şi comunicare am organizat un concurs de cultură general în limba engleză, care a dezvoltat abilitatea elevilor de a comunica; Cei mai buni vor fi răsplătiţi cu diplome.
În acelaşi timp, în cabinetul de geografie a avut loc un concurs cu tema Stil de viaţă sănătos, concurenţii având de răspuns la o serie de întrebări pe baza unui documentar vizionat anterior.
Apoi, a avut loc un concurs de recunoaştere a melodiilor din limba maternă,cât şi cele internaţionale. Elevii şi-au pus la încercare memoria muzicală pentru a desluşi numele melodiilor din limbile română,engleză şi franceză. Pe timpul concursului, participanţii s-au detaşat de simpla audiţie şi s-au distrat cântând ei-înșiși acele melodii.



Pe terenul de sport, am participat la Campionatul de fotbal, care a antrenat un număr mare de elevii, în ciuda vremii nu tocmai prielnice. (Raul Buzilă)
Ziua a doua, 3 aprilie 2012Iată că a mai trecut o zi, în care după cum spunea colegul meu, ne-am delectat cu felurite activităţi desfăşurate în cadrul programului Școala altfel.
Această zi a început cât se poate de interesant la şcoala noastră. La cabinetul de geografie numeroşi elevi îşi îndreptau atenţia spre ceea ce poartă şi numele de Plămânul Planetei, PĂDUREA. A fost vizionat un mic filmuleţ despre importanţa aurului verde în viaţa noastră, vizionarea având ca scop stimularea ocrotirii acesteia. S-a pus accent şi pe faptul că perioada 15 martie-15 aprilie este Luna Pădurii. Pe baza acestei denumiri elevii au avut prilejul de a-şi pune în valoare şi abilităţile literare, căutând câte un adjectiv potrivit pentru pădure ţinând cont de numele acestei luni.


Cea de-a doua activitate - TEATRU: scurte momente umoristice (engleză, franceză, română - a valorificat calităţile de actori ale elevilor prin prezentarea unor scenete.



Următoarea activitate a fost legată tot de cultură. Şi pentru că în curând va avea loc şi cea mai mare sărbătoare creştină, această activitate a pus în evidenţă tradiţiile şi obiceiurile de Paște specifice acestui Mare Praznic în diferite ţări ale lumii România, Anglia şi Franţa). Au fost accentuate obiective înteresante, iar elevii au fost foarte încântaţi. (Adriana Muscă)
Ziua a treia, 4 aprilie 2012A treia zi a proiectului Şcoala altfel a umplut agenda noastră cu o mulţime de activităţi distractive. Această zi a fost, consider eu, una a călătoriei şi a drumețiilor în natură.
Astfel, clasa a IX-a a organizat o excursie de două zile pe plaiurile moldoveneşti. Clasa a VII-a a fost într-o drumeţie pe dealurile Duzii, iar clasele a X-a A şi a XII-a s-au bucurat de frumuseţea peisajului satului Filpea.
Ziua a început cu un mic concurs de etalare a talentului într-un anumit domeniu: recitarea unor poezii în limba română sau franceză, interpretarea vocală a unui cântec sau karaoke. Participanţii au fost răsplătiţi cu aplauze din partea publicului şi a profesorilor organizatori.
Apoi, ca elev al clasei a X-a A, am participat la plimbarea în satul Filpea, explorând tainele şi minunăţiile orizontului local. După un drum plin de râsete şi veselie, am ajuns la şcoala din satul Filpea, unde micii noştri prieteni ne-au întâmpinat cu bucurie.
Participau și elevii de acolo la acest proiect. Împreună am luat parte la o mică activitate gastronomică, după care ne-am entuiziasmat de frumuseţea câtorva jocuri sportive. Sper să nu resimțim efortul acestei drumeţii, căci mâine urmează o altă zi de acitvităţi... (Raul Buzilă)
Ziua a patra, 5 aprilie 2012
Timpul a trecut repede, încât nici nu am realizat scurgerea lui şi iată-ne ajunşi la cea de-a patra zi a acestei săptămâni pline de acţiune şi entuziasm. Această zi, fiind şi penultima din calendarul activităţilor, a constituit un prilej favorabil pentru ca elevii să îşi descarce energia acumulată în drumeţia din ziua precedentă.
Aşadar, incipitul acestei zi a fost conturat de o activitate care reflectă cred că cel mai bine lumea de azi. Numele acesteia a fost concursul Cel mai bun vânzător-cumpărător, şi astfel elevii prezenţi au fost adevăraţi negustori, o parte din ei fiind vânzători, iar restul cumpărători. Cei care au reuşit să obţină cel mai mare profit au fost răsplătiţi cu diplome purtând numele concursului.


Următoarea activitate a fost una dăruită mediului înconjurător. Ştim cu toţii că soarta naturii depinde de noi şi de aceea scopul acestei întâlniri a fost de a învăța să oferim planetei o a doua şansă. Echipa verde a şcolii a prezentat proiectul realizat în urma înscrierii la un concurs naţional care are drept ţintă RECICLAREA şi odată cu ea salvarea vieţilor noastre


Şi dacă tot am vorbit în stil sănătos, ziua nu se putea încheia fără un pic de mişcare. Atât elevii cât şi profesorii şi-au pus în acţiune aptitudinile sportive într-un meci de volei, realizându-se o adevarată competiţie între dascăli şi şcolari.



(Adriana Muscă)
Ziua a cincia, 6 aprilie 2012
După o săptămână în care am fost protagoniştii multor întâmplări, am ajuns în cele din urmă la capătul curcubeului unde, după cum ştim, se află o comoară. Pentru noi această comoară a venit odată cu ziua a cincia, deoarece aceasta a fost o zi dăruită gastronomiei. A avut loc un concurs în care elevii din întreaga şcoală s-au întrecut în tainele gătitului. Efortul depus a fost răsplătit cu o masă foarte gustoasă: (Adriana Muscă)



Vezi blogul elevilor clasei a X-a: http://glasul-subcetatii.blogspot.com

Un comentariu:

Claudia spunea...

Cu aceasta ocazie multumim tuturor elevilor implicati in activitatile desfasurate si asteptam propuneri pentru anul viitor.