vineri, 7 februarie 2025

ZIUA ÎNTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ și a LECTURII la Liceul din Subcetate- 2025

                  
Colaje Prof. înv. primar VIORICA OANĂ

Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI) este ziua în care se sărbătorește oportunitatea de a citi cu voce tare împreună. Astfel, copiii și adulții sunt încurajați să ia o carte, să găsească audiență și să citească cu voce tare. Evenimentul este celebrat în peste 170 de țări și se sărbătorește în prima zi de miercuri a lunii februarie.
Proiectul „Citim Împreună România” a fost înființat de Brandi Anderson Bates, o americancă stabilită la Lupeni, care a fondat Biblioteca „Din loc în loc”.
Citim Împreună România este grupul care coordonează evenimentul ZICI la nivel național, începând din anul 2017, tema din acest an concentrându-se asupra democrației.
Cel mai simplu și grozav mod de a marca Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI) este să iei o carte și să o citești cuiva. Astfel, vei putea spune că citiți împreună. Indiferent dacă e un singur om sau sunt mai mulți, mesajul tău din cartea pe care o citești va ajunge departe.
Activitatea din acest an am pregătit-o împreună cu domnul învățător Urzică Marius și cu  doamnele învățătoare: Elena Pop, Viorica Oană, Georgeta Tompea, cu elevii claselor CP-IV de la Liceul ,”Miron Cristea” și cu grupa mijlocie-mare de la Grădinița „Piticot” Subcetate, având-o  educatoare pe doamna Viorica Urzică.
Activitatea s-a  desfășurat  la Biblioteca liceului, încă în curs de amenajare în urma reabilitării școlii. Astfel copiii au pășit cu emoție și curiozitate pragul bibliotecii, mulți dintre cei mici nefiind familiarizați cu biblioteca sau cu ceea ce reprezintă ea. 
Ca teme spre a fi povestite și dezbătute, pe lângă DEMOCRAȚIE și importanța ei - tema acestui an, am ales și: PRIETENIA și ceea ce reprezintă ea pentru ei, copiii, și pentru noi, oamenii, în general, citindu-le în acest scop câteva fragmente din cartea Franciscăi Stoenescu „PRICOLICIUL și alte povestiri” și, ”Povestea gentuței roșii” a Luciei Muntean.
 La sfârșit, copiii au lecturat pe rând fragmente din cărțile aduse de acasă și preferate de ei, apoi am împărtășit  impresiile într-un cadru relaxant și prietenos.
La cei mai mici, de la grădiniță și clasa pregătitoare le-am citit câteva din cele mai iubite povești :” Cei trei purceluși”,” Sindbad Marinarul”,” Croitorașul cel viteaz” etc, care conțin ilustrații  pentru o mai bună înțelegere a lecturii. La sfârșit au fost cu siguranță încântați și au povestit în detaliu întâmplările cărților citite.
Pe lângă activitatea în sine, care apropie copiii de persoanele alături de care descoperă povestea cititului împreună, îi poate ajuta să descopere personajele din cărțile citite, să-și dezvolte vocabularul, să înțeleagă mai profund semnificația mesajelor, importanța poveștilor etc. Scopul acestei activități a fost unul reușit: copiii au fost recompensați cu diplome, semne de carte, ecusoane și dulciuri.
Iar finalitatea activității a fost și mai importantă: lectura dezvoltă inteligența emoțională, creativitatea, vocabularul, empatia, abilitățile de concentrare și de executare a sarcinilor.
 De aceea, fie că alegeți să citiți în familie, cu prietenii sau la bibliotecă, Ziua Internațională a Cititului Împreună este întotdeauna o ocazie pentru a vă invita să vă bucurați de beneficiile lecturii.

Bibliotecară, DANIELA- ANA COTFAS








💥💥💥

La GRĂDINIȚA PITICOT





 Foto& colaje: Educatoare VIORICA URZICĂ

💥

Cărțile sunt cei mai buni prieteni pentru ca ele nu obosesc niciodată sa ne spună povesti. Fiecare carte are un secret ascuns în interiorul ei. Dar secretul nu se vede doar uitându-ne la coperta. Trebuie sa o deschidem și sa citim ca să aflăm ce poveste minunata ne așteaptă acolo.
În fiecare an, cu ocazia Zilei Internațională a Cititului Împreună, preșcolarii de la Grădinița „Piticot" citesc Împreună și își împărtășesc poveștile sau primesc un invitat de onoare care le citește o poveste aleasa de ei. Astăzi, 05.02.2025, am avut-o ca invitată pe doamna învățătoare Georgeta Tompea, care ne-a citit povestea: „Darul prieteniei" de Steve Smallman.





Educatoare DANIELA TOMPEA

💥💥💥

ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII

    Începând din anul 2022, la data de 15 februarie se sărbătorește Ziua națională a lecturii. A fost aleasă această dată, deoarece reprezintă ziua de naştere a două mari personalităţi ale României, care au avut un rol fundamental în dezvoltarea școlii românești și în promovarea culturii prin intermediul cărții, atât prin operele lor literare, cât și prin activitatea politică și socială: Titu Maiorescu (n. 15 februarie 1840 – d.18 iunie 1917) și Spiru Haret (n.15 februarie 1851 – d.17 decembrie 1912).
    Ziua Națională a Lecturii în România ne oferă prilejul de a prezenta importanța cărților în viața noastră, reprezentând de fapt un efort comun pentru a încuraja lectura în toate formele și contextele posibile. În conformitate cu statisticile actuale, România se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de lectură.
    Deși este doar o frântură de timp, Ziua Națională a Lecturii are valoare de necontestat, oferind o necesară reflecție și întoarcere spre sensurile lecturii, spre fascinația cărții, spre ritualuri aproape uitate, într-o lume grăbită, în care imaginea ține loc de cuvânt, rețelele sociale captivează, iar tehnologia propune „lecturi rapide”, în variante prescurtate.
    Lectura este o activitate fundamentală în viața noastră prin care explorăm lumea imaginației și cunoașterii. Este o modalitate prin care ne dezvoltăm creativitatea, vocabularul etc. Cititul ne provoacă să gândim logic, critic să ne eliberăm de stresul cotidian, oferindu-ne divertisment, relaxare, deconectare.
    Astfel literatura pentru copii, cu cărțile frumos colorate și cu personaje dornice de a fi cunoscute s-au întâlnit astăzi,14.02.2025, în cadrul activității desfășurate la bibliotecă de către clasa pregătitoare, coordonați de învățătorul Urzică Marius și clasa I, învățătoare Deac Aurelia.
    Timpul a curs cuminte și vreme de o oră copiii au fost invitați să citească un scurt pasaj, cei de clasa I, să acorde atenție maximă poveștii citite și pe urmă să povestească după imaginația lor cele ințelese din poveste. A fost ca un joc de rol în care cei mici au fost transpuși în minunata lume a literaturii și a imaginației nelimitate.
Lectura are un rol foarte important în viața copiilor cu impact profund pentru anii următori. Gustul pentru citit nu vine de la sine, ci se formează printr-o muncă de durată care înglobează răbdare, perseverență, voință etc.
    Abordarea lecturii acasă rămâne o provocare pentru părinți, iar la școală un rol esențial îl au învățătorii, profesorii, bibliotecarii, determinându-i totodată pe copii să descopere că, prin citit lumea devine mai bună și frumoasă.
Bibliotecară, Daniela-Ana Cotfas































Niciun comentariu: