luni, 17 octombrie 2022

Folclorul românesc prinde viață în ilustrațiile Danielei Olaru, de Cosmina-Marcela Oltean

Daniela Olaru, originară din Botoșani, este absolventă a UNAGE Iași, studiind prin programul Erasmus la Manchester School of Art și la Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears, Palma de Mallorca. A participat cu lucrări la mai multe expoziții colective și a demarat numeroase proiecte personale. După absolvire, activitatea de bază i-a rămas cea din timpul studiilor - ilustrația de carte, fiind interesată și de ilustrația editorială și concept art. Tânăra caută mereu noutatea în diferite tehnici de ilustrație și explorează stiluri noi de compune a imaginii.

 Pasiunea pentru folclor și tradițiile românești se materializează constant în cadrul unui proiect personal intitulat Anul la români, prin care graficiana dă viață, în stilul propriu, unor tradiții, motive tradiționale și personaje din mitologia populară, precum Dochia, Ispas, Sânzienele, Dragobetele, Rusaliile și altele. Reușește să compună grafic imagini încărcate de o atmosferă caldă, în care pe lângă personajul reprezentat, personaje principale devin atât culoarea, cât și emoția și mitul revelat de un imaginar propriu. Ea practică un gen de ilustraţie plină de culori vii, care are puterea de a cuceri vederea oricui, nu doar pe cea a copiilor, și totodată face un lucru admirabil - readuce în atenția noastră, prin desen și culoare, povești de demult, din mitologia și folclorul românesc.
Prin intermediul ilustrației compun imagini din lumi fantastice, inspirate din folclorul românesc. Personajele mele stau în tihnă și privesc, ascultă. Sunt cuprinse de dragoste pentru frumos, de doruri și sete de liniște.
Fascinația pentru lumea satului a venit odată cu proiectul de licență, unde am ilustrat un basm românesc. Această pasiune s-a accentuat pe timpul masterului, unde a luat naștere proiectul de disertaţie  “Anul la români”.
Am vorbit acolo despre tradiţiile şi obiceiurile oamenilor de la sat ce au loc în decursul unui an de zile. Toată informația pe care am descoperit-o în cărți m-a copleșit. E incredibil cum se raportau oamenii la mersul lucrurilor înainte. Calendarul agrar și semnele meteorologice erau prezente în mentalul colectiv și astfel îndrumau traiul de zi cu zi a țăranului român. 
Toate aceste tradiții și comportamente ritualice susțineau o comunitate organică ce apropia legătura dintre oameni din dorința de a împărtăși cu toții o stare de bine.
Scopul meu este să revitalizez prin ilustrație o parte din această moștenire. Folclorul este inima noastră și trebuie transmis mai departe. Aceste tradiții s-au menținut în viață tocmai pentru că oamenii au crezut în ele. Ele transmit valori și creează punți între generații.
Când nu desenez, visez adesea că locuiesc într-un sat undeva în Transilvania. Îmi imaginez că mă bucur de existența bogată a traiului simplu de la sat. Și sper ca acest vis să devină realitate”, spunea Daniela despre acest proiect la care ține în mod deosebit și pe care încă îl derulează.
În ce privește mediile și tehnicile artistice pe care le practică, ea spunea:
Dintre tehnicile artistice, acuarela este preferata mea. Mi se pare foarte fluidă și vie, mă ajută să-mi aduc gândurile pe tărâmurile noastre și îmi place când simt nevoia să o combin cu creioanele colorate. Pe lânga asta, prefer tehnica colajului, acrilicele și cărbunele. Pentru mine, grafica a fost dragoste la primul laviu, dacă pot spune așa. Am văzut la colegii mai mari cum lucrează pe straturi, treptat, iar transparențele de culoare mi se păreau fantastice, parcă ascundeau dedesubturile artistului. Mereu căutam să interpretez fiecare strop de culoare și mai ales îmi plăceau efectele ce se pot realiza prin stropituri și difuzarea culorilor cu multă apă.”, îmi spunea Daniela într-un interviu mai amplu realizat în august 2018. (https://luceafarul.net/in-lumea-plina-de-culoare-a-personajelor-de-basm-cu-graficiana-daniela-olaru
Brumar. Poveste de noiembrie
Buna-Vestire/ Ziua Cucului

Focul lui Sâmedru

Ispas



Imagini - arhiva personală Daniela Olaru

Niciun comentariu: