vineri, 19 iulie 2019

ACTIVITĂȚI CULTURALE LA TOPLIȚA - iulie 2019: Zilele „Miron Cristea”, Atelier de pictură

Zilele “Miron Cristea”, ediţia XXII (17-20 iulie 2019)



O nouă ediţie a Zilelor “Miron Cristea”, cea cu numărul XXII, s-a deschis miercuri seara în sala de consiliu a Primăriei municipale Topliţa, într-o atmosferă festivă. Zilele “Miron Cristea”, aşa cum bine ştim, reprezintă o amplă manifestare culturală devenită tradiţie, prin intermediul căreia Topliţa şi-a conturat o identitate proprie la nivel local, judeţean şi naţional. Astfel, în fiecare vară, aici se întrunesc profesori, istorici, dar şi artişti din toată ţara, iar de-a lungul anilor s-a construit o adevărată comunitate în jurul personalităţii lui Miron Cristea.
Noua ediţie a început cu intonarea imnului naţional şi cu un discurs din partea PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, care ne-a vorbit despre Miron Cristea, punctând principalele momente din biografia acestuia până la atingerea statutului de prim Patriarh al României. “Miron Cristea, unul dintre cei mai devotaţi oameni de frunte ai ţării, este prezent printre noi prin tot ceea ce a lăsat în urmă”, spunea printre altele PS Andrei.
Moderator şi parte din echipa de organizare, prof.dr. Cristian Lazăr a dat în continuare cuvântul primarului Stelu Platon, care remarca rapiditatea cu care au devenit istorie cele 21 de ediţii trecute. Dar iată că anii au trecut cu folos, materializându-se în lucrări ştiinţifice, prelegeri şi numeroase volume, toate având rădăcini în spiritul acestei mari personalităţi.  “Noi, topliţenii, suntem învăluiţi de personalitatea lui Miron Cristea”, spunea primarul municipiului.
A urmat o serie de expuneri în plen. Acad. Alexandru Porţeanu din Bucureşti a susţinut o prelegere cu tema “Bolşevism-antibolşevism ca formule propagandistice mascate ale unor dispute teritoriale”, în cadrul căreia a vorbit despre mişcarea bolşevică, despre noutatea acestui curent radical şi nu numai. Subiectul va fi dezvoltat în cadrul secţiunii de Istorie a sesiunii de comunicări ştiinţifice. Prof.univ.dr. Ioan Sabău-Pop (Târgu-Mureş) a discutat despre “Eforturile financiare ale României în contenciosul cu optanţii unguri”. Identifica trei dimensiuni ale acestei probleme: dimensiunea politică, juridică şi în final cea economică. Expunerea de acum a fost centrată pe ultima dintre cele trei dimensiuni.
A luat apoi cuvântul prof. dr. Ioan Lăcătuşu pentru a vorbi despre reeditarea volumului “Românii şi secuii”, despre ACTA CARPATICA V şi SANGIDAVA XIII, toate acestea fiind “publicaţii fundamentale pentru înţelegerea istoriei zonei, care cuprind lucrări ştiinţifice de importanţă majoră”, afirma prof. Lăcătuşu. În continuare, Dr. Florin Bengean din Reghin a vorbit despre “Lazăr Lădariu, personalitate deplină a neamului românesc”, plecată de curând dintre noi. Dr. Bengean a prezentat în linii mari traseul biografic şi profesional al publicistului Lazăr Lădariu, subliniindu-i meritele şi contribuţia la îmbogăţirea culturii româneşti. S-a ţinut un moment de reculegere în memoria acestuia şi a altor oameni de cultură dispăruţi în ultimul an, foşti participanţi la Zilele “Miron Cristea”.
Seara s-a încheiat cu un moment poetic şi cu o prezentare din partea prof. Ilie Şandru şi a Dr. Nicolae Băciuţ a operei poetei Tatiana Scurtu Munteanu, originară din Basarabia. “Poezia contemporană se îndepărtează tot mai mult de normele poeziei tradiţionale, devenind un fel de joc de cuvinte”, spunea Nicolae Băciuţ. “Pentru Tatiana mesajul este foarte important, cuvintele sunt un mijloc de a transmite trăiri. Autoarea demontrează că poezia ei este poezie română, valabilă pentru ambele maluri ale Prutului. În cele cinci volume semnate până acum, Tatiana Scurtu Munteanu refuză experimentul şi gratuităţile, construind în continuare o poezie tradiţională, cu focus pe teme precum natura umană, iubirea sau locul poetului în lume. Poezia ei are muzicalitate şi curgere firească. A povesti poezie este ceva nefiresc, ea trebuie citită şi înţeleasă”, mai spunea Dr. Băciuţ. La rândul său, prof. Şandru, care a scris şi prefaţa volumului “Aripi de albastru”, spunea că “Tatiana s-a născut purtând poezia în suflet de la început. Poezia sa este plină de feminitate, cu o muzică interioară născută din sonoritatea cuvintelor şi din armonia ritmică a versurilor”. În final, poeta aflată pentru prima dată la Topliţa, a adresat câteva cuvinte audienţei şi a recitat câteva versuri din cel mai recent volum “Aripi de albastru”, printre care şi poemul “Imnul Centenarului”.
Manifestarea culturală continuă până în data de 20 iulie cu slujba de pomenie la bustul Patriarhului, lansări de carte, sesiunea de comunicări ştiinţifice cu cele trei secţiuni şi vernisarea expoziţiilor. La organizarea evenimentului Zilele “Miron Cristea” au contribuit, ca de obicei, Centrul Cultural Topliţa, Fundaţia Culturală “Miron Cristea”, Biblioteca Municipală “George Sbârcea”, cu sprijin financiar venit din partea Guvernului României prin Secretariatul General al Guvernului, a Primăriei şi Consiliului Local Topliţa.






Text şi foto: Cosmina Marcela OLTEAN

Ateliere de pictură pe sticlă în mijlocul naturii, la Secu

În perioada 15-21 iulie s-a derulat proiectul cultural “Icoana – frumuseţe cerească pe pământ”, ediţia a III-a, proiect al Asociaţiei “A fi altfel”, cofinanţat de Primăria municipală Topliţa. Proiectul s-a concretizat sub forma unui atelier de pictură pe sticlă de o săptămână, în mijlocul naturii, la cabana Secu, la care au participat 40 de copii cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani, care fac parte din grupul catehetic al Parohiei Ortodoxe din Călimănel. Copiii au fost coordonaţi de artistul plastic Marcel Naste din Reghin, de preotul Petru Cătinean, preşedintele Asociaţiei “A fi altfel”, de prof. Ligia Cătinean şi de alţi voluntari.
Asociaţia “A fi altfel”, cu sediul în Topliţa, îşi propune promovarea valorilor umane, morale, culturale şi tradiţionale româneşti. Printre obiectivele asociaţiei se numără dezvoltarea de programe şi proiecte pentru tineri şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în comunitate. Copiii participanţi la ateliere sunt elevi talentaţi ai şcolilor din Topliţa, iar unii dintre aceştia frecventează atelierele de pictură din cadrul Centrului Social Călimănel, rezultat dintr-o fuziune a Asociaţiei şi a Parohiei, înfiinţat deasemenea de preotul Petru Cătinean, care se îngrijeşte în permanenţă de educaţia culturală şi spirituală a copiilor de toate vârstele, fiind bine cunoscut în împrejurimi pentru diferitele activităţi şi proiecte pe care le organizează şi coordonează în acest scop. Pentru toţi copiii doritori, la Centru se organizează săptămânal cursuri gratuite de pictură şi chitară.
Un alt proiect interesant şi demn de menţionat, iniţiat de preotul Cătinean, este cel de anul trecut, “Fotografia veche – antidot la uitare”, în cadrul căruia s-au colectat de la localnici mai multe fotografii vechi de cel puţin 50 de ani din zona Călimănel, acestea fiind apoi valorificate în cadrul unei expoziţii, în urma căreia au fost editate 150 de albume.
Atelierul de pictură pe sticlă “Icoana – frumuseţe cerească pe pământ” de la Secu a prins contur din dorinţa de a transmite participanţilor tainele picturii sacre şi a tradiţiilor populare. Acest proiect cultural este, pentru copiii din comunitate, o alternativă de a petrece frumos timpul liber în vacanţă şi de a fi implicaţi în activităţi culturale şi artistice. Proiectul, care a fost gândit pentru a încuraja creativitatea şi lucrul în echipă, a fost structurat în două activităţi majore: ateliere de pictură şi organizarea unei expoziţii. Prin aceste activităţi se doreşte o revigorare a interesului din partea comunităţii pentru pictura pe sticlă şi promovarea acestui meşteşug.
La realizarea icoanelor participante la expoziţia finală s-a lucrat în fiecare zi de tabără, dar pe lângă asta copiii au avut parte şi de alte activităţi interesante, cum a fost seara astronomică din 16 iulie, când participanţi au putut învăţa câteva lucruri de bază despre astronomie şi echipamentul folosit, au putut urmări singuri planetele vizibile şi în plus au putut urmări eclipsa parţială de lună, toate acestea sub îndrumarea lui Petru Cătinean, pasionat de astronomie şi astrofotografie. Subiect pe care îl voi dezvolta curând, într-un alt material.
Expoziţia rezultată în urma atelierelor, formată din 40 de icoane realizate cu deosebită îndemânare de către micii artişti, s-a mutat duminică pentru un prim vernisaj la Biserica “Duminica Tuturor Sfinţilor” din Călimănel, unde după Sfânta Liturghie s-au sfinţit în prezenţa primarului Stelu Platon şi a altor reprezentanţi ai autorităţi publice locale. Expoziţia va reprezenta Topliţa la Festivalul Văii Mureşului de la Răstoliţa, apoi va fi dusă la Casa de Cultură din Topliţa şi ulterior itinerată la mai multe case de cultură din ţară.






Text: Cosmina Marcela OLTEAN

Foto: Marian Olaru

Niciun comentariu: